Hai cu amenda, da’ mai repede!

Acum ceva vreme m-a oprit un echipaj de la circulaţie, cum am ieşit de pe pod şi o cârmeam spre Zona Liberă, să mă amendeze, că nu mi-am pus centura. Spun sincer că port centura de siguranţă şi dacă conduc pe câmp, dar atunci m-am oprit pe pod să fac o fotografie şi am uitat de centură. Caralii, 4 la număr, ciuciţi după colţ, la 5 metri de şoseaua care duce spre port, la pândă, cu două maşini!

Am oprit cam la vreo 20 de metri de gaşca intelectualilor pândari şi s-a proţăpit spre mine unul tânăr, cred că nu avea 25 de ani. Alea- alea, actele, centura, vă dau amendă, aşa că s-a apucat să caute procesul verbal, pixul, etc. Ba chiar, după vreo 5 minute, să scrie. N-a comis-o prea mult în scris că s-a dus înapoi la gaşca intelectualilor mai maturi. A revenit pe îndelete, a mai scris ceva şi iar a plecat la intelectualii pândari. A revenit cu greu, s-a mai uitat prin acte, pe la maşină, la faruri, chiar pe dedesubt. Credeam că se apucă de antifonat, când, spăşit vine lăngă geam şi zice: alea- alea, nu mai ştiu cât amenda, câte puncte, jumate de bani dacă plătesc în nu ştiu cât timp şi dă să plece. Zic de-a dreptul speriat: domnu agent, hai domne mai repede, faceţi procesul verbal şi gata! Zice: vreţi să contestaţi decizia? Care decizie?, zic şi eu. Procesul verbal! Nu contest domne, doar mă grăbesc. …Jur că a plecat iar şi s-a dus la gaşca care şoma- nici un alt fraier la orizont! Vine şi zice: deci nu contestaţi procesul verbal?

N-am iubit niciodată filmele cu cafteli, carate etc, dar atunci mi-am amintit subit de Brusli, Cichicean, Jeanvaljean, Raşcapur + Nicu Dascălu- favoritul meu!, şi cu greu m-am oprit din a-mi imagina ce i-aş face individului, după ce iniţial l-aş trimite câteva săptămâni în soare, la sapă, să înveţe că e musai să te mişti mai repede.

Până la urmă m-a amendat. Am cronometrat că a durat exact 20 de minute. Suficient să întârzii, umilitor, la o întâlnire la Tv Giurgiu, unde mă aşteptau doi amici din Cluj, în trecere pe la Dunăre, veniţi să mă vadă.

Le-am spus că mi s-a stricat maşina, cum să le spun că am fost amendat 20 de minute, când ei erau ardeleni ?!

Gelu BREBENEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *