Hai cu amenda, da’ mai repede!

Acum ceva vreme m-a oprit un echipaj de la circulaţie, cum am ieşit de pe pod şi o cârmeam spre Zona Liberă, să mă amendeze, că nu mi-am pus centura. Spun sincer că port centura de siguranţă şi dacă conduc pe câmp, dar atunci m-am oprit pe pod să fac o fotografie şi am uitat de centură. Caralii, 4 la număr, ciuciţi după colţ, la 5 metri de şoseaua care duce spre port, la pândă, cu două maşini!

Am oprit cam la vreo 20 de metri de gaşca intelectualilor pândari şi s-a proţăpit spre mine unul tânăr, cred că nu avea 25 de ani. Alea- alea, actele, centura, vă dau amendă, aşa că s-a apucat să caute procesul verbal, pixul, etc. Ba chiar, după vreo 5 minute, să scrie. N-a comis-o prea mult în scris că s-a dus înapoi la gaşca intelectualilor mai maturi. A revenit pe îndelete, a mai scris ceva şi iar a plecat la intelectualii pândari. A revenit cu greu, s-a mai uitat prin acte, pe la maşină, la faruri, chiar pe dedesubt. Credeam că se apucă de antifonat, când, spăşit vine lăngă geam şi zice: alea- alea, nu mai ştiu cât amenda, câte puncte, jumate de bani dacă plătesc în nu ştiu cât timp şi dă să plece. Zic de-a dreptul speriat: domnu agent, hai domne mai repede, faceţi procesul verbal şi gata! Zice: vreţi să contestaţi decizia? Care decizie?, zic şi eu. Procesul verbal! Nu contest domne, doar mă grăbesc. …Jur că a plecat iar şi s-a dus la gaşca care şoma- nici un alt fraier la orizont! Vine şi zice: deci nu contestaţi procesul verbal?

N-am iubit niciodată filmele cu cafteli, carate etc, dar atunci mi-am amintit subit de Brusli, Cichicean, Jeanvaljean, Raşcapur + Nicu Dascălu- favoritul meu!, şi cu greu m-am oprit din a-mi imagina ce i-aş face individului, după ce iniţial l-aş trimite câteva săptămâni în soare, la sapă, să înveţe că e musai să te mişti mai repede.

Până la urmă m-a amendat. Am cronometrat că a durat exact 20 de minute. Suficient să întârzii, umilitor, la o întâlnire la Tv Giurgiu, unde mă aşteptau doi amici din Cluj, în trecere pe la Dunăre, veniţi să mă vadă.

Le-am spus că mi s-a stricat maşina, cum să le spun că am fost amendat 20 de minute, când ei erau ardeleni ?!

Gelu BREBENEL