Neamul lu’ Coae

Săptămâna trecută, pe la 12 jumate noaptea, m-am întâlnit iarăşi cu Neamul lu’ Coae. Stau la etajul 4 şi pe fereastra deschisă se aude tot. Am auzit o bufnitură înfundată, apoi ceva ca o căzătură urmată de urlete: Mamăăă, coaeee!  Să moară mama! M-am rupt, coaeee!

Mă uit pe geam- erau patru tineri cu scuterele parcate, plus unul tăvălit pe jos, cu scuter cu tot:

– Ce-ai, coae?

-…Să moară mama, coae, m-am belit la cap, la coate, la picioare, m-am spart, morţii mă-sii de Poliţie.

-Ţi-am zis coae să nu mergem, acum ce facem?

-Morţii mă-sii, coae, s-a spart faru, aripa, s-a rupt frâna…

-Şi-acu ce facem, coae?

-Ia batista asta şi şterge-te de sânge…

-Coae, să moară mama, dacă ne ajunge Poliţia?

-Trage scuteru în iarbă, aşa…

-Coae, îl chem pe tata să mă ia..

-Mai bine la salvare, coae!

-Nu coae, eşti nebun, dacă vine şi Poliţia?

…N-a venit nici Ambulanţa nici Poliţia, a venit tata, scandal, … la ora asta cu scuteru’… te omor… Au plecat, dar neamul lu’ Coae mi-a rămas în minte.

Defapt, neamu’ lu’ Coae e peste tot. Dacă stai la o masă la suc lângă cinci puşti, pe toţi îi cheamă la fel: Coae! …Coae în sus, coae în jos, să moara mama coae,  morţii mă-sii, coae! Toată omomastica, altfel bine îmbunătăţită la noi în ultima vreme, s-a aprit acum la un singur reper: Coae!!

-Coae? -E, măă?- Bă coae, n-auzi? -E, măă, aud bă, coae!

Limba română, o limbă cu unul dintre cele mai bogate lexicuri, a ajuns să fie folosită la minim, în regim de avarie, de o nouă specie de vorbitori care se mulţumesc a folosi uzual 100- 200 de cuvinte. Restul se rezolvă prin semne, mugete, hăhăituri, urlături şi înjurături.

Cu ani în urmă, m-am revoltat citind că peste 41 la sută din tinerii români sunt analfabeţi funcţional. Am fost revoltat crezând că este o inadvertenţă sau o exagerare, chiar o minciună manipulatorie. Acum statistica arată că jungla unor asemenea analfabeţi este mult mai mare: un studiu mai recent, privind educația în statele membre, publicat de Comisia Europeană, arată că în România, în 2006 față de 2000, procentul de elevi în vârstă de 15 ani care sunt analfabeți funcțional a crescut de la 41,3% la 53,5%!

E, bă, ce ziceţi de asta?

Gelu BREBENEL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *