IN MEMORIAM LIVIU POPAZU: Giurgiu Express se întoarce
Pe 15 august 1994 apărea primul cotidian din istoria judeţului Giurgiu, ziar fondat de Liviu Popazu şi Petrică Mihai Cornea. Giurgiu express a pornit ca un proiect ambiţios, pe un tărâm încă neexploat- acela care cerea editarea unui număr de ziar pe zi, ritmul fiind foarte solicitant. Istoria de o zi era atunci scrisă de o echipă mare de reporteri, incredibilă pentru zilele noastre. Unii dintre cei din echipă veneau în redacţie la 9 dimineţa, plecau şi se întorcea de mai multe ori de pe teren, scriau, machetau, corectau, făcea planul pentru următoarea ediţie, ziua de lucru terminându-se după miezul nopţii.
Ziarul apărea în format mare ( 610/425 mm), încât astăzi poţi să îţi închipui că stârnea panică în autobuz când îl deschideai. Se lucra pe maşini plane, machetarea se făcea cu tipometrul, culegerea literelor- în plumb- şi punerea în pagină se făcea de către linotipişti şi zeţari. Dacă greşeai o literă, trebuia re-cules un rând întreg, în plumb… Nu existau, încă, aparate de fotografiat digitale, se lucra pe film clasic tăiat sub pătură, ca să mai recuperezi ceva din el. Cu pozele de pe bucata de film developată mergeam la Bucureşti, pentru a face plăci bimetalice, care se inserau în tipar, printre rândurile de litere. Meseriaşii din tipografie făceau “potriveala” cu o sfoară şi dregeau albitura, să iasă treaba bine. Nu aveam telefoane mobile, autoturisme sau internet. Dar, ca să o scoatem la capăt, mergean cu autobuzul sau bicicleta, prin judeţ cu rata. Mergeam foarte des la bibliotecă.
Prin redacţia imensă a ziarului Giurgiu expres, au trecut foarte, foarte mulţi reporteri sau colaboratori. Mulţi au învăţat meserie de la cei puţini care ştiau.
Am lucrat alături de Liviu Popazu, Petrică Cornea, Dan Mucenic, Ioan Mănăilă, Sorin Berbeniciuc, Ionel Muscalu, Liliana Nicolae, Constantin Stoenescu, Emil Pălăngean, Adrian Anghel, Simona Hodoş, Leonard Badea, Carmen Năescu, Mirela Gruiţă, Gabriel Ghincea, Claudiu Cimpoeru şi Costel Chiosea, Cerasela Stan, Liviu Pencea, Virgil Mocanu, Marcela Petcu, Ana Maria Moisa, Mirela Neaţă, Laura Nicolescu, Adriana Spânu, Petronela Butnaru, Sandu Cocoş, Vasile Iaţuc, Alexandru Dragomir, Irina Peia, Daniela Staicu, Remus Bălăceanu, Cosmin Creţu şi Violeta Teaşcă, Ioan Dan Poenăreanu, Emil Păunescu, Petru Ioan, Ioan Peia, Costel Spânu, Marian Stancu, Radu Constantin, Marta Popescu, Mariana Canache, Mimi Desrobitu, Cornelia Cazacu, Gabriel Ionescu-Joe, Elsa Joantă, Lucian Nistor, Tinela Folea, Lili Salman, Elena Carvaci, Claudia Voiculescu, Elena Peia şi mulţi alţii.
Foarte puţini dintre cei mulţi au rămas, mulţi plecând înainte de vreme, prin toată ţara. Marea redacţie, pe care am prezentat-o cu riscul de a omite pe mai mulţi colaboratori din motive legate de memorie şi nu de afinităţi, a rămas la un moment dat cu câţiva redactori. La sfârşitul anului 1995 am rămas doar …4! Apoi, ne-am consolidat.
A fost greu dar a fost şi frumos.
După mulţi ani, Giurgiu Express a dispărut, uşor, uşor, într-un orizont despre care lumea nu îşi mai aduce aminte.
Încercăm astăzi, o mână de publicişti, să reînviem spiritul cotidianului Giurgiu express imprimat de Liviu Popazu, într-un demers ziaristic ce vrea să reamintească valori uitate: echilibru şi bun- simţ, într-o lume în care prea puţini îşi doresc adevărul greu de înţeles şi uneori imposibil de suportat.
Vom aborda subiecte diverse, din istorie, arhive sau de actualitate, vom propune rubrici noi, pentru toată lumea, într-un format care tinde mai mult spre revistă decât spre cotidian. Vom scrie multe, dar nu contăm pe ştiri.
Promit şi sper că nu vom scrie, niciodată, despre accidente rutiere şi persoane care au decedat, despre incendii, pisici salvate din copaci, etc.
Aşa să ne ajute inspiraţia!
Gelu BREBENEL