După ce Protecţia Consumatorilor s-a trezit la viaţă, comercianţii din Giurgiu şi-au reamintit de curăţenie

Deşi a trecut Paştele iar Crăciunul este la mare distanţă, pe comercianţii din Giurgiu i-a apucat subit dragostea de curăţenie, după ce ANPC a schimbat macazul şi a trecut la controale severe. Numai la ultimele descinderi, efectuate cu 20 de echipe, au controlat zeci de firme şi au propus sancţionări cu închiderea temporară între 6 si 10 luni, fiind date amenzi de peste 800 000 lei.

Mai nou au ajuns la modă afişe în geamul firmei gen: ÎNCHIS PENTRU CURĂŢENIE! De bună voie, comercianţii şi-au călcat pe inimă şi s-au apucat să mai dea şi ei afară gândacii de prin bucătării şi frigidere, că tot e cald şi nu se supără insecta prea tare! Unii dintre ei chiar au investit în câteva amărâte de substanţe pentru igienizare, că doar cu mătura nu mai merge…

Ca fost şef al ANPC într-un municipiu, să declari că de 27 de ani nu ai fost în control la Perla, nu înseamnă că Dunărea e în America şi n-ai viză, ci că nu aveai voie să treci pe acolo decât să mănânci pe dea moaca şi, vorba aia, ce-o mai ieşi. Una peste alta, s-au apucat de curăţenie şi Luci şi Iuli şi se jură că dacă scapă, fie şi cu bazmaua terfelită, or să dea cu mătura prin prăvălii cel puţin o dată pe lună… Vă daţi seama! Aşa ceva nu s-a mai pomenit.

Să stai la coadă la cele câteve şaormerii care nu au fost închise sau nu s-au apucat de dat carcalacii afară, să umbli prin căldură după o berărie deschisă, dacă mai găseşti, e crimă curată. Nu mai spun că la micăria din Piaţă vânzătorii au jurat că dacă îi lasă şi pe ei să mai deschidă, chiar vor tăia primele bonuri fiscale din mileniul 3.

Mai la final, revenim la noua orientare a ANPC. Să fie un semnal de bine, sau doar unul că se schimbă itinerarul cotizantului? Că, la Giurgiu, dacă deschizi o firmă şi nu te mişti cum trebuie, vine să te caute, din primele săptămâni, toţi controlorii: ocepeuri, opereceuri, opereteuri, organizaţii, asociaţii, comitete, gărzi, gărdiţe, gărduleţe… Aşa că, mai bine închizi.

Express neCURATU