Pink Floyd – 50 de ani de Dark Side Of The Moon!

1 Martie 1973, o zi istorică pentru rock-ul progresiv și, în general, pentru întreaga suflare rock, indiferent de subgenurile acestui gen de muzică.

Fie că vorbim de heavy metal, hard rock, progresiv evident sau pop – rock, Pink Floyd rămâne o formație etalon care a influențat și continuă să influențeze atâtea generații de ascultători de toate vârstele.

În urmă cu fix 50 de ani, cei 4 băieți din Londra, pe numele lor David Gilmour, Richard Wright, Nick Mason și Roger Waters, cu alte cuvinte Pink Floyd, lansau albumul cu cel mai mare impact la public și cel mai vândut din istoria trupei.

Albumul reprezintă un punct de cotitură din punct de vedere discografic, asta și datorită faptului că este ceva mai elaborat față de albumele lansate înaintea lui. The Piper at the Gates of Dawn, A Saucerful of Secrets, More, Ummagumma, Atom Heart Mother, Meddle sau Obscured By Clouds, lansate în perioada 1967 – 1972, n-au avut inițial impactul dorit.

După The Dark Side Of The Moon, începe cu adevărat cariera trupei, care trecuse inițial printr-un moment greu, mai ales după debarcarea lui Syd Barett- chitaristul de pe primele două albume, debarcare survenită din cauza problemelor psihice pe care le-a avut și care, într-un fel sau altul, devenise pentru trupă un fel de piAză rea.

Revenind la album, este al treilea cel mai vândut album din istoria muzicii pop – rock,  după Thriller al lui Michael Jackson și Back In Black de la AC/DC, cu peste 45 de milioane de copii vândute.

Piesele variază ca tematică dar și din punct de vedere instrumental, practic, avem piese prog, și piese duse spre hard rock, cel puțin piesa Time din punctul de vedere al solo-ului de chitară  pe care îl face Gilmour.

Speake to Me, Breath (In The Air), On the Run, Time, The Great Gig în the Sky, Money, Us and Them, Any colour You Like, Brain Damage și Eclipse reprezintă setlistul albumului, care a definit într-un fel sau altul ideea de rock progresiv.

Înregistrat în legendarul studio Abbey Road din Londra,  acolo unde o altă legendă a muzicii rock- The Beatles- și-a înregistrat 12 din cele 14 albume de studio, The Dark Side Of The Moon rămâne albumul emblematic al acestui concept muzical numit Pink Floyd!

Dan DIMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *