DECLARAREA STĂRII DE ALERTĂ: Cu ameninţarea gunoiul până la uşă, avem …o “situație deosebită sau nu”
După ce Ecosud -operatorul depozitului ecologic de deșeuri menajere a limitat accesul operatorului local de salubrizare privind depozitarea gunoiului menajer și a respins orice altfel de negocieri până la plata datoriilor restante ( aprox. 4,4 milioane lei), astăzi la ora 9 primarul Adrian Anghelescu a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și a primit aprobarea pentru declararea stării de alertă, perioadă in care operatorul este obligat sa primeasca deseuri in depozitul ecologic. Hotărârea instaurării acestei stări pentru 30 de zile a fost dezbătută, incepând cu ora 10, mai bine de o oră, la Prefectură, în fața membrilor Comitetului Județean pentru Urgență, parte dintre aceștia cerând explicații legate de această măsură. După multe insistențe ale asistenţei și alte multe poticneli bine-cunoscute ale primarului, s-a aflat ceea ce orice membru al unui asemenea comitet ar fi trebuit să știe: că in situații premergătoare situațiilor de criză, trebuie să tragi de timp ( in acest caz 30 de zile), să faci un plan care altfel ar fi trebuit să existe și să stabilești măsuri care să ducă la soluții concrete. Asta lăsând la o parte fapul că, în primul rând trebuie să stabilești motivul real al crizei, dând la o parte motivele aparente.
Începând cu sfârșitul, din discuțiile purtate a reieșit, de la sine, că motivul crizei este unul care ține de proțap: gradul de colectare a plății serviciului este f. scăzut ( 20 de mii de persoane nu plătesc nimic), prețul tonei de gunoi depozitat este foarte mare- 900 lei/tonă! iar tariful/persoană pentru salubrizare este foarte mic: 13 lei la bloc si 22 lei la case/persoană/lună.. Primăria strânge lunar cam 200 mii lei și trebuie să plătească 900 de mii și așa apar restanțe care sunt reglate mai mereu la final de an, din fonduri de rezervă ale județului sau din vreo pomană guvernamentală, gen fondul de echilibrare. Mai ar fi de enumereat la motivele reale ale crizei şi ceva legat de faptul că românii au important, cu privire la apucăturile operatorilor de gunoaie, expresii născute, zice-se, prin Italia sau America, şi nu degeaba…
Situația cu care Primăria se confruntă a fost catalogată de primul edil al municipiului ca fiind o “situație deosebită sau nu”– acestea fiind cuvintele cu care primarul și-a început explicațiile la ora 9, la municipiu.
Aşadar, 30 de zile de graţie înseamnă că vom sta mai liniştiţi de sărbători, după care vedem dacă situaţia este deosebită sau nu. Adică, ori rămâne cum am stabilit, ori ce-o mai fi, om mai vedea! Dacă mai putem vedea bine printre malderele de gunoaie.
Gelu BREBENEL