ZILELE BIBLIOTECII JUDEȚENE „I.A. BASSARABESCU”
Data de 17 Decembrie 2024 reprezintă o dată importantă pentru Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu, instituție care aniversează: 154 de ani de la nașterea, la Giurgiu, a scriitorului și omului politic român, membru corespondent al Academiei Române, IOAN ALEXANDRU BASSARABESCU, al cărui nume biblioteca îl poartă de 31 de ani, de la 1 aprilie 1993; 73 de ani de bibliotecă publică la Giurgiu (1951); 103 ani de lectură publică la Giurgiu (1921 – preocupare privind înființarea unei biblioteci populare).
Se sărbătoresc zilele acestea și 11 ani de apariție neîntreruptă a Colecției „Biblioteca Giurgiuveană”, în care au apărut deja 114 titluri. De asemenea, biblioteca are o Revistă proprie „BIBLIOTECARII”, care a ajuns la numărul 5.
Bibliotecarii de la bibliotecile orășenești și comunale din județul Giurgiu au primit Diplome de excelență sau pentru întreaga activitate din cadrul Bibliotecii Județene, sub conducerea doamnei Daniela Bardan.
Evenimentul a continuat cu prezentarea „Istoria literară la Giurgiu”, susținută de muzeograful și scriitorul Emil Păunescu și cu lansarea volumului „Revista Glasul Bisericii (1942-2017), Studiu monografic”, autor Pr. Dr. Silviu-Constantin Nedelcu. Volumul lansat a fost prezentat de către Părintele Arhimandrit Dr. Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana.
Pentru al treilea an consecutiv, în această perioadă de pregătire pentru Praznicul cel Mare al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” Giurgiu, coordonați de Părintele doctor Edmond Nicolae Popa , directorul Seminarului, au susținut un regal de colinde.
Colaborarea tradițională a bibliotecii cu Școala Gimnazială de Artă „Victor Karpis” – director prof Cristina Tudorie, a adus o serie de elevi talentați, însoțiți de profesorii lor cu har, care ne-au oferit în dar bijuterii muzicale.
Emil PĂLĂNGEAN