Cu politica la car-ua-şerie /  Politica cu “P” mare, România cu “r” mic

Unul dintre cele mai grozave barbarisme lingvistice l-am auzit recent, într-o discuţie în patru purtată între doi băieţi clar duşi pe la sală  (că nu cred să se fi născut aşa umflaţi) şi fufele lor din dotare. Primu umflat zice: era coadă la caruaşerie, n-am lăsat-o, să moară mama! Una dintre fufe: da nu te-ai dus mă să speli maşina aia? Umflatu doi: păi n-auzi fă că era coadă la uaşerie!? Umflatu unu, intrigat, cu un soi de pardon!, rostit doar din sclipirea oacheşei priviri: la caruaşerie, fraiereee, taci din gura ta! Fufa 2, către umflatul doi: Bă eşti nebun! Da de ce nu v-aţi dus mă să spălaţi maşina, umblăm aşa cu ea, ca ţiganii! …De-aici e clar că amândoi masculii s-au resemnat, semn că… n-ai cu cine!

Care va să zică, caruaşeria este spălătoria auto, licenţă lingvistică de mahala pornind de la englezismul car wash şi terminaţia balcanico- dunăreană -erie, ca la gogoşerie. Numai că nu poţi să spui spălătorie de maşini, ca fraieru, nici car wash, că e prea sec- înţelegi tu asta dragă cititorule, cum devine chestiunea- şi-uite aşa s-a născut grozăvia, adică caruaşeria.

…În ultima campanie electorală, am văzut la o televiziune naţională şi internaţională din Giurgiu, doi oameni politici serioşi, care vorbeau despre candidatura la Primărie. Nu le dau numele, nu vreau să îi pun în dificultate, mai ales că nu eşti mereu vinovat pentru ce ţi se întâmplă. Tema emisiunii era titrată exact aşa: Despre români şi românia.

România, cu r mic, şi era vorba, la televiziunea…naţională şi internaţională, despre candidatura la Primărie, adică şi despre viitorul învăţământului şi al educaţiei în Giurgiu, cu G mare, treacă de la noi.

Când ţi se întâmplă una de-astea în direct, naţional sau internaţional, planetar sau cosmic, ori ceri să fie oprită emisiunea pentru a rectifica idioţenia, ori pleci acasă, ca invitat. Pentru că, ori unii ar trebui să se întoarcă la gramatica de clasa a II-a, ori alţii ar trebui să meargă cu politica pe la vreo caruaşerie, pe undeva. De ce la caruaşerie? Pentru că e greu să te mai dai jos din maşină, de-aia, aşa că poţi să mergi câte cinci! Invitaţi, moderatori, cinci în una. …Sau întruna?! Înt-runa, cu ar zice un adevărat realizator planetar.

Gelu BREBENEL