Teatrul TUDOR VIANU- deschidere în forţă a stagiunii

  • *Regizorul Alexander Hausvater va fi prezent printre actorii teatrului giurgiuvean

       ,,Teatrul Tudor Vianu începe noua stagiune cu un proiect curajos și curios. Curajos pentru că nu s-a mai creat un astfel de spectacol la Giurgiu și curios pentru că scopul principal va fi descoperirea punctului în care se poate spune că viața este artă și arta este viață, ele nefiind nicidecum două laturi total distincte” .

Am început cu părerea managerului teatrului local- Oana Maria Dragne, care intenţionează să transmită mai multe informaţii despre noua stagiune într-o conferinţă de presă ce va avea loc la finalul acestei săptămâni. Dar ,   ,,Ceea ce este cu adevărat magnific este faptul că acest workshop va fi susținut de marele regizor Alexander Hausvater, care vine să lucreze, pentru prima dată în istoria teatrului nostru, la Giurgiu. Workshop-ul se va încheia cu un spectacol de teatru-sport care va avea premiera pe 24 septembrie. Este o mare bucurie și onoare în același timp să îl avem în teatrul nostru, mai ales având în vedere că acest gen de spectacol există în foarte puține teatre din România, Teatrul Tudor Vianu alăturându-se listei scurte cu această ocazie. De aceea sunt foarte nerăbdătoare să văd reacțiile publicului giurgiuvean”  ne-a mai transmis managerul Teatrului Tudor Vianu.

Workshop-ul ,,Actorul total” coordonat de Alexander Hausvater va fi deschis luni, 19 septembrie printr-o întâlnire a marelui regizior cu actorii teatrului, întâlnire preconizată să aibă loc într-un spaţiu ecologic-  Parcul din livadă al societăţii APA SERVICE SA Giurgiu.

Alexander Hausvater a absolvit cursurile Universității din Tel Aviv, apoi a urmat cursuri de literatură dramatică la Dublin, unde a debutat ca regizor cu spectacolul „Nazdravanul Occidentului” în 1971, la Teatrul Național Irlandez.

Între 1969 și 1972 a fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin.

A fondat Montréal Theatre Lab, al cărui director a fost între anii 1973 și 1979.

A condus Teatrul L’Echiquier (1979-1985), iar din 1989 este directorul artistic al Teatrului L’Archipel.

Între 1983 și 1987 a fost directorul Festivalului Quinzaine Internationale du Théâtre din Québec.

A predat la Universitatea Québec din Montréal, Școala Națională de Teatru, Universitatea McGill, Concordia și la Cégep de Saint-Hyacinthe, dar și la: National Theatre School, Montreal, Conservatoire d’Art dramatique, Quebec City, University of Ann Arbour, Ann Arbour Michigan, Polyvalente Baldwin Cartier, Pointe Claire, Quebec; University of Winnipeg, Manitoba, Tel Aviv University, Israel Lunacharski Institute (Gittis) Moscow, Russia, Laval University, Quebec City, University of Ottawa etc

În 1990 a revenit în România, unde a avut un succes răsunător cu …au pus cătușe florilor după F. Arrabal, iar 1993 a pus în scenă La Țigănci după Mircea Eliade, ambele texte fiind adaptate de poetul Cristian Popescu. De atunci montează periodic în toate teatrele din România, dar și în alte țări, opera sa teatrală însumând peste 160 de spectacole.

Anul acesta a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte George Enescu Iași, eveniment la care a participat și managerul Teatrului Tudor Vianu, Oana-Maria Dragne.

Alexander Hausvater a pășit pentru prima data în teatrul giurgiuvean pe 1 aprilie 2022 la spectacolul Teorema Maimuțelor Infinite, invitat chiar de regizoarea acestui spectacol – Antonella Cornici.

Gelu BREBENEL