Fenomene astronomice rare și spectaculoase- Alinierea planetelor

  • *autorul rubricii propune cititorilor un format interactiv: puteţi pune întrebări ( pe site, la Comentarii)  şi autorul vă va răspunde        

În perioada 17-20 aprilie 2022 planetele Saturn, Marte, Venus și Jupiter se vor alinia. Fenomenul pe cât de spectaculos pe atât de rar se poate observa înainte ca Soarele să răsară (în jurul orei 6,00).

Dacă fenomenele meteo vor permite, observarea ar putea fi unică în viață.

          În jurul datei de 23 aprilie fenomenul devine și mai spectaculos şi  merită observat că pe aceeași linie se ”așează” și Luna.

          Un alt fenomen astronomic și mai rar care merită observat este alinierea a șase planete în perioada 18-27 iunie 2022 (pe 24 iunie se poate vedea și Luna în aliniere).

          Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt vizibile cu ochiul liber, dar pentru Uranus e nevoie de un binoclu sau un telescop.

          Alinierea ( o diagonală imaginară pe bolta cerească)  poate fi văzută cel mai ușor înainte de răsărit în jurul orei 4,30.

Alte fenomene astronomice ale anului 2022

           Pe 16 mai va avea loc o eclipsă de Lună timp de 20 de minute (până apune). În același timp vom vedea răsăritul Soarelui și apusul Lunii eclipsate.

          Pe 25 octombrie, în jurul orei 13,40 va avea loc o eclipsă parțială de Soare. Ambele eclipse sunt vizibile de pe teritoriul României.

Petre Mihai Cornea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.