ȘAISPREZECE ANI DE LA ÎNTRONIZAREA PREASFINȚITULUI PĂRINTE DR. AMBROZIE ÎN DEMNITATEA DE EPISCOP AL GIURGIULUI

 

În data de 9 aprilie 2022 se împlinesc șaisprezece ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie în demnitatea de Întâiul Episcop al Giurgiului.

Ierarhul s-a născut în data de 20 apri­lie 1969, în comuna Scorţeni, jud. Prahova.

A urmat Şcoala generală în satul Urleta, comuna Băneşti, jud. Prahova; Liceul nr. 1 din Câmpina, pe care l-a absolvit în 1987, cu baca­laureat. A absolvit Facultatea de Teologie din Bucu­reşti (1992-1996), cu licenţă; cursuri de Master la aceeaşi Facultate (1998-1999).

În perioada 1999-2000 a urmat cursul de Limbă greacă la Universitatea Aristotel din Tesalonic; în anul 2000 s-a înscris la cursul de doctorat al Facultăţii de Teologie al aceleiaşi Universităţi; în 3 mar­tie 2005 a obţinut titlul de doctor în Teo­logie la Tesalonic, cu teza: Considerarea istorică a cauzelor şi consecinţelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Bise­rica Romano-Catolică (sub îndrumarea Prof. dr. Apostolos Glavinas).

În anul 1990 a intrat în obştea schitului Crasna, iar în 1991 a fost tuns în monahism cu numele Ambrozie; în cursul lunii mai 1992 a fost hirotonit ierodiacon şi iero­monah.

În peri­oada 1996-2000 a fost stareţ al schitului Darvari din Bucureşti, pe care l-a reactivat.

În 1999 a fost înălţat la rangul de protosinghel; în data de 4 octombrie 2000 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Sinaitul, şi hirotonit arhiereu în 15 octombrie 2000, în Biserica Sfântul Spiridon din Bucureşti.

În data de 8 februarie 2006 a fost ales Episcop titu­lar al Eparhiei Giurgiului (nou-înfiinţată) şi instalat în Duminica a V-a a Postului Mare (9 aprilie 2006), în Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Giurgiu.

Cu prilejul împlinirii a șaisprezece ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie în demnitatea de Întâiul Episcop al Giurgiului, preoții și credincioșii eparhiei Giurgiului înalță rugăciuni către Bunul și Milostivul Dumnezeu să dăruiască Preasfinției Sale deplină sănătate, pentru a sluji cu aceeași dragoste, înțelepciune și dăruire Biserica lui Hristos și poporul dreptcredincios.

Întru mulți și binecuvântați ani, Preasfintite Părinte Episcop!

Emil Pălăngean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *