„Despre cărți și biblioteci”, dincolo de NOI
Biblioteca noastră județeană a organizat astăzi Conferința „Despre cărți și biblioteci”, susținută de istoricul Emil Păunescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, celebrată anual pe data de 5 octombrie, invitat fiind prof. dr. Nicolae Scurtu.
A fost o întâlnire cu sala plină, unde ar fi avut loc, totuși, mai mulți elevi decât cei prezenți, remarca profesorul Nicolae Scurtu, care a vorbit cu generozitate despre Giurgiu, văzut de actorul și compozitorul Ionel Băjescu Oardă ca Un oraș de vis. Un oraș de vis care i-a dat României pe Tudor Vianu, pe I.A. Bassarabescu, pe D. Bolintineanu, Emil Bucuța, Nichifor Crainic sau Nicolae Cartojan.
Conferința a fost orientată cu preponderență spre carte și rolul cărții și al bibliotecii, vorbind și despre rolul legăturii dintre Muzeu- Arhive și Bibiotecă. Profesorul N. Scurtu a cuvântat frumos și deosebit de simplu și convingător, considerând întâlnirea de la Giurgiu ca fiind un eveniment. Autorul a peste 300 de comunicări științifice, dintre care peste 30 susținute în cadrul bibliotecilor din România, istoricul Emil Păunescu a fost considerat un muzeograf care a văzut dincolo de document, văzând istoria locală în devenirea ei- N. Scurtu.
Am remarcat atenția și interesul publicului, chiar dacă conferința, defel festivă, a fost presărată pe ici-colo și cu povești din epocă, unele dintre ele fiind amintite cu o picanterie care a presărat sare și piper peste atmosfera frumos tomnatică a sălii de conferință.
La întâlnire a participat și părintele Teodor Șerban, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului și stareț al Mănăstirii Sf. Ioan Rusul, întâlnirea fiind deschisă de managerul Bibliotecii- Daniela Bardan și de președintele CJ, Dumitru Beianu. De altfel, președintele Beianu a dat un ton aparte discuției, în deschidere vorbind despre importanța punerii valorilor din educație și cultură la locul care li se cuvine și despre elogierea sistematică a unor non valori, ridicate cu mare gălăgie și băgate în față prin unele practice care ar trebui sancționate. Practica din urmă fiind un obicei al unei părți din administrație, bine cunoscut de toată lumea și prea mult tolerat.
Gelu BREBENEL