Sf. Ierarh Nifon sărbătorit la biserica din Letca Nouă

În ziua de  11 august 2022, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, cu binecuvântarea Preasfințitului  Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Părintele Arhimandrit Teodor Șerban, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie  în biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Nașterea Maicii Domnului și Sf. Ierarh Nifon din localitatea Letca Nouă.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Arhimandrit Teodor Șerban  a vorbit atât despre Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, cât și despre viața  mitropolitului Nifon Rusăilă, pe proprietatea și cu cheltuiala căruia a fost construită biserica din Letca Nouă în care s-a ținut astăzi Sfânta și Dumnezeasca Liturghie. Apoi a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuţi la cele veşnice.

Credincioșii prezenți la eveniment au avut posibilitatea să înalțe rugăciuni la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se pastreaza in sfantul locas ca un odor de mare preţ, s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Nifon,  Patriarhul Constantinopolului și ale Sf. Mucenice Ecaterina, păstrate în sfântul locaș.

Toți cei prezenți au primit pachețele cu diverse materiale de cult, ultimele numere ale revistei „Familia Ortodoxă”, iconițe și pachete cu alimente neperisabile.

          Biserica din satul giurgiuvean Letca Nouă a fost zidită între anii 1864 și 1867. Ctitorul său, mitropolitul Nifon Rusăilă, a fost un ierarh de seamă al Țării Românești, la început stareț al Mănăstirii Cozia, apoi vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei (1841) și mitropolit al Ungrovlahiei, iar de la 11 ianuarie 1865,  mitropolit primat al României, așa cum a păstorit până la moarte. A fost un ierarh darnic și cu aplecare spre zidirea și refacerea lăcașurilor de cult și a ansamblurilor monahale, refăcând, pe cheltuiala sa, și Mănăstirea Zamfira, precum  și Schitul Cetățuia din Râmnicu-Vâlcea.

Emil PĂLĂNGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *