Podul Dunării-70 de ani de istorie comună

 

Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” din Giurgiu, împreună cu Muzeul Regional de Istorie din Ruse, a vernisat expoziția ”Podul Dunării-70 de ani de istorie comună”. Evenimentul a avut loc în Ruse, în data de 19 iunie 2024, la sediul Muzeului Regional Ruse și la Giurgiu, în data de 20 iunie 2024, la sediul Muzeului Judetean Giurgiu, fiind un eveniment comun al muzeelor din cele două orașe de frontieră.

Podul de aproximativ trei kilometri se ridică la 30 de metri deasupra apei, fiind construit pe două niveluri – pentru transport feroviar și rutier. Deschiderea oficială a podului a fost pe 20 iunie 1954, la eveniment întâlnindu-se președinții acelor vremuri ai Consiliilor de Miniștri din România și Bulgaria, Gheorghe Gheorgiu-Dej și Valko Chervenkov.

Podul ”Prieteniei ” Giurgiu-Ruse reprezintă o legatură puternică între români și bulgari, ce trebuie continuată atât la nivel instituțional, cât și uman. Expoziția reflectă tocmai nevoia de conectivitate dintre cele două orașe.

La eveniment au participat primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, viceprimarul Ionel Muscalu, dar și reprezentanții părții bulgare, primarul orașului Ruse, Pencho Milkov și Lili Ganceva, directorul Asociației „Euroregiunea Danubius”.

După vernisaj toți cei prezenți, oficialități și public au audiat muzică de promenadă, oferită de orchestra de suflători „Valahia” a Centrului Cultural „Ion Vinea”, în foișorul din Parcul Alei.

Emil PĂLĂNGEAN