MUNICIPIUL GIURGIU LA CEAS DE SĂRBĂTOARE

 

La data de 23 aprilie, credincioşii ortodocşi l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, ocrotitorul municipiului Giurgiu, prilej cu care noua Catedrala Episcopală din Giurgiu şi-a sărbătorit ocrotitorul.

Manifestările religioase închinate patronului spiritual al eparhiei au debutat în seara zilei precedente, cu săvârşirea de către un sobor de preoţi a slujbei Vecerniei unită cu Litia la biserica Parohiei Sf. Gheorghe din municipiul Giurgiu.

În ziua sărbătoririi sfântului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului la noua Catedrala Episcopală din municipiul Giurgiu.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Părinte Ambrozie a vorbit despre cinstirea deosebită pe care o acordă din cele mai vechi timpuri poporul român drept credincios Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Înaintaşii noştri au văzut în pătimirea acestui sfânt un model de mărturisire a dreptei credinţe, dar şi de biruire a răului şi a păcatului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de către întreaga creştinătate ca fiind Purtătorul de biruinţă, cel care, prin luptă susţinută, a reuşit să ofere, ca preţios exemplu de vieţuire creştinătăţii, însăşi imaginea sa de biruitor, aşa cum reiese şi din minunata iconografie.

Credincioşi prezenţi s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfântului Andrei si ale Sfintei Ecaterina păstrate în sfântul locaş.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene ce au primt din partea Chiriarhului câte o icoană a Sf. M. Mc. Gheorghe.

Întâistătătorul eparhiei a oferit icoane cu scena Învierii Domnului, Pastorala Preasfinției Sale la Sfintele Paști „ÎNVIEREA DOMNULUI – REALITATEA ULTIMĂ A EXISTENȚEI NOASTRE” și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă” tuturor credincioșilor giurgiuveni ce au participat la această Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar obștei mănăstirii o frumosă icoană adusă de la Sfântul Munte Athos.

Emil PĂLĂNGEAN