FESTIVALUL MUGUREL DE SĂLCIOARĂ

În parohia Herăști se desfășoară de sute ani tradiția Buienițului, un colind pentru începutul primăverii, un colind care se cântă în Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiul este întâlnit în toată zona, la Herăști, Valea Dragului, Pietrele, Hotarele , Vărăști, Copaciu, Greaca și Schitul, unde trăiesc, alături de români, și etnici bulgari si sârbi, păstrători ai acestei frumoase tradiții.

Copii în costume populare, cu ramuri de salcie în mâini  merg din casă în casă și colindă sălcioara, lazărul si buienițul, iar acolo unde sunt tineri ce urmează sa se căsătorească li-se urează acest lucru, iar, în anul care a început, să vină, după tradiția bisericii, înaintea sfântului altar să se unească.

Colindatorii sunt primiti cu placintă tradițională de post facută în casa gazdelor, în amintirea lui Lazăr.  Acest obicei, ce are și conotații agrare, anunță săptămâna patimilor.

 

Anul acesta a avut loc a XII-a ediție a festivalului judeţean al obiceiurilor de primavara “Mugurel de Sălcioară”. În cadrul Festivalului județean „Mugurel de sălcioară” a fost lansat volumul „POEME DE SUFLET”, autoare VALENTINA NICOLAE, editat de Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, în cadrul Colecției „Biblioteca Giurgiuveană” și filmul documentar HERĂȘTI simbol al credinței în viața veșnică.

Festivalul, desfășuratîn curtea bisericii,  monument istoric, de Parohia Herăști și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu,  organizat în Sâmbăta lui Lazăr a avut anul acesta parteneri: Consiliul Județean Giurgiu, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu,Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu,  Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu.

Emil PĂLĂNGEAN