EROII NEAMULUI NOSTRU AU FOST POMENIȚI ȘI LA BISERICA „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI”
Joi, 2 iunie 2022, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Înălțarea Domnului, în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Giurgiului au fost pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.
Eroii neamului de pe meleagurile giurgiuvene au fost cinstiți în mod deosebit și la Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Giurgiu, care și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, numeroși credincioși au luat parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și de diaconi chiar la Mausoleul Eroilor din curtea bisericii „Înălțarea Domnului“ unde sunt osemintele a 4000 de militari români.
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul eparhiei a subliniat faptul că Biserica a ales sărbătoarea Înălțării Domnului ca zi de pomenire a eroilor pentru a ne învăța că există o legătură tainică între Crucea suferințelor, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos și jertfa eroilor neamului.
De asemenea, ierarhul a evidențiat importanța jertfei românilor care au pus dragostea de neam mai presus de viața lor. Istoria neamului românesc este presărată cu foarte multe jertfe, cu foarte multe lupte care au fost purtate nu pentru expansiune teritorială, ci pentru apărarea pământului strămoșesc.
Biserica i-a pomenit întotdeauna pe eroii neamului, pe cei care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și apărarea pământului românesc pe care l-au iubit cu adevărat, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Petrișor Marius Ciulacu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Pietrele.
În continuare, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc, care a fost urmată de o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Mausoleul Eroilor din curtea bisericii.
La eveniment, pe lângă numeroșii clerici, au luat parte oficialități centrale și locale. Giurgiuvenii prezenți au avut posibilitatea sa se inchine si la o parte din moastele Sfintei Mucenițe Sabina, ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, făcătorul de minuni, aflate spre inchinare in Biserica „Inaltarea Domnului”, dar și la Icoana Maicii Domnului adusă de la Letca Nouă și la Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos.
Credincioșii prezenți au primit iconițe, precum și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.
Mausoleul face parte împreună cu biserica „Înălțarea Domnului “ dintr-un ansamblu ridicat în onoarea celor căzuți în luptele pentru apărarea Bucureștiului din noiembrie – decembrie 1916 și a trecut printr-un proces de renovare si infrumusețare. În interiorul mausoleului, la demisol, sunt depuse, în trei cripte, osemintele a 350 de eroi români identificați, căzuți în bătăliile desfășurate în județ în toamna anului 1916 și a 69 militari germani, morți în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripționat pe cele șapte plăci de marmură albă.
Alături de aceștia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificați, cărora li se adaugă cele ale unui ofițer bulgar decedat în 1913 și osemintele a 3 soldați francezi, aparținând trupelor coloniale, decedați în 1918.
Emil PĂLĂNGEAN