DUMINICA ÎNFRICOŞĂTOAREI JUDECĂȚI LA BISERICA PAROHIEI SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI ȘI SF. SOFIA DIN GIURGIU
Creștinii ortodocși s-au aflat, în data de, 27 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a lăsatului sec de carne. Cu acest prilej, în biserica Parohiei Sfinții Martiri Brâncoveni din municipiul Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop dr. Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor prezenți, Chiriarhul a explicat principalele învățături desprinse din pericopa evanghelică, subliniind faptul că înfricoșătoarea judecată reprezintă confruntarea istoriei și a omului cu Dumnezeu, la sfârșitul veacurilor, când întreaga lume va fi adusă sub autoritatea lui Dumnezeu.
Pentru unii, a continuat Preasfinția Sa, judecata va fi un act de binecuvântare și de mulțumire, iar pentru alții va fi un act de osândă. Judecata este atributul lui Hristos, ca Judecător, care va judeca pe oameni și faptele lor, răsplătind fiecăruia după felul faptelor săvârșite. Este necesar să întelegem că „toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de Judecată al lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine, ori rău”.
Totodată, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să se roage mai mult, împletind rugăciunea cu fapta milostivă:
„Ziua de astăzi ne aduce aminte de judecata finală la care vom lua parte cu toții. Să-l rugăm pe Mântuitorul Hristos, Dreptul Judecător, să aibă milă atunci, iar noi să ne străduim în toate zilele vieții noastre să lucrăm la lumina poruncilor lui Dumnezeu, pentru ca să ne putem învrednici să dăm răspuns bun la Judecata Fiului Omului”.
La final, Ierarhul a oferit credincioșilor prezenți iconițe și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.
După Sfânta Liturghie Arhierească, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a deplasat la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din comuna Slobozia, județul Giurgiu unde s-a întâlnit cu stareții din cuprinsul Eparhiei Giurgiului și au discutat organizarea locurilor de cazare și adăpost pentru mamele cu copii refugiate din Ucraina ce vor ajunge să ceară ajutor poate și în partea aceasta de țară.
Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia” a luat ființă în anul 2008, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Întâistătătorului eparhiei, iar în prezent aici sunt desfășurate ample lucrări de împodobire cu pictură a noii biserici din zid din cartierul giurgiuvean Tineretului. Începând cu anul 2014, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial euharistic și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, această parohie, prin implicarea părintelui Ștefan Lucian, parohul bisericii, dar și a celorlalți slujitori, a desfășurat numeroase evenimente spiritual – culturale care au avut ca scop cinstirea ocrotitorilor ei.
Emil PĂLĂNGEAN