DUMINICA FLORIILOR

Duminică 17 aprilie 2022, credincioșii ortodocși au prăznuit Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. În vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare credincioși.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre semnificația marii sărbători de astăzi, în care vedem înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruceSărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, a arătat Preasfinția Sa, este considerată ca un preludiu al patimilor, dar și ca o poartă spre Înviere. Cu toate că Mântuitorul intră în Ierusalim călare pe cel mai smerit animal, totuși mulțimile L-au primit ca pe un împărat; aceasta, pentru că însuși Duhul Sfânt i-a luminat să înțeleagă și să mărturisească pe împăratul lui Israel.

La final, Întâistătătorul eparhiei a oficiat slujba de sfinţire a stâlpărilor (ramuri de finic şi de salcie) și a oferit sutelor de credincioși iconițe cu scena Intrării Domnului nostru în Ierusalim, flori și ramuri de finic și salcie, precum și Pastorala la Învierea Domnului 2022, intitulată ÎNVIEREA DOMNULUI – SĂRBĂTOAREA LUMINII ȘI A PĂCII.

Emil PĂLĂNGEAN