Dan DIMA / Real Madrid – FC Barcelona: Un „El Clasico” special!

Astăzi se dispută meciul cu numărul 282 dintre Real Madrid și FC Barcelona duelul clasic al fotbalului spaniol, poate european, și, de ce nu, mondial. Este meciul așteptat de ambele cluburi în fiecare sezon. O partidă a orgoliilor, a pasiunilor, și nu în ultimul rând a rivalității dintre două echipe care au scris istorie pe prima scenă fotbalistică din Spania în ultimul secol.

Acest derby are o tradiție aparte asupra căreia trebuie să insistăm puțin, având în vedere numărul de meciuri și mai ales fluctuațiile de formă în care s-au aflat cele două rivale, producând meciuri de mare calitate indiferent de poziția în clasament la momentul confruntării lor.

Prima partidă dintre cele două s-a disputat pe 17 Februarie 1929, atunci când echipa madrilenă s-a impus cu scorul de 2-1 în deplasarea de pe Camp de la Industria primul stadion al echipei catalane.

În 1943, pe 19 Iunie Real Madrid obținea cea mai categorică victorie împotriva Barcelonei, scor 11-1, partidă disputată în Copa del Rey, Cupa Regelui, cu alte cuvinte Cupa Spaniei pe înțelesul tuturor.

A urmat apoi perioada de glorie a madrilenilor după Cel De-al Doilea Război Mondial, în care echipa Blanco a cucerit 6 Cupe ale Campionilor Europeni în perioada 1955 – 1966, dar și o perioadă destul de prolifică în campionat și Cupă.

Adevărata istorie a echipei FC Barcelona începe însă odată cu venirea pe Camp Nou a lui Johan Cruyff ,legendarul atacant olandez care avea să întrerupă dominația madrilenilor din campionat în sezonul 1973 – 1974, nu doar a Realului ci și a celeilate echipe din capitală, Atletico Madrid ce reușise cucerirea a 4 titluri de campioană de la mijlocul anilor 60 până la mijlocul anilor 70.

A urmat din nou o perioadă de dominare pentru Real Madrid în ciuda faptului că FC Barcelona a mai avut mici încercări de a se impune pe plan intern.

După cucerirea primului trofeu European de către echipa din capitala Cataluniei, Cupa Campionilor Europeni în 1992, 1-0 în finala contra Sampdoriei disputată pe vechiul stadion Wembley, gol marcat de olandezul Ronald Koeman, începe de fapt adevărata istorie europeană a acestei echipe.

De cealaltă parte, Real Madrid nu a avut un parcurs foarte bun în anii 90, fiind în umbra Barcelonei din acest punct de vedere, cucerind doar două titluri de campioană față de 6 ale Barcelonei, reușind însă câștigarea Ligii Campionilor în ediția 1997 – 1998 cu 1-0 în finala contra lui Juventus, prin golul lui Pedrag Mijatovic.

După două duble manșe în Cupa Campionilor Europeni edițiile 1959 – 1960 și 1960 – 1961 în care și-au împărțit victoriile, 2-6 în favoarea Barcelonei respectiv 4-3 pentru Real, sorții aveau să le pună față în față în semifinalele Uefa Champions League, sezonul 2001 – 2002.

Pregătită la acea vreme de Vicente Del Bosque, echipa de pe Santiago Bernabeu avea să-și elimine marea rivală cu scorul de 3-1 la general și să câștige trofeul în cele din urmă.

Ultima confruntare europeană dintre cele două a avut loc, paradoxal, tot în semifinalele Uefa Champions League, ediția 2010 – 2011, iar Barcelona condusă de pe bancă de Pep Guardiola și în teren de un Messi aflat la apogeul carierei, avea să elimine Real Madrid cu același scor general, 3-1 ajungând în finala competiției pe care avea s-o câștige.

Sub conducerea aceluiași Guardiola, Barcelona avea să obțină un succes istoric pe terenul Realului în campionat cu doi ani înaintea confruntării din 2011, un sec 6-2 chiar pe Bernabeu, în mai 2009. Este cea mai categorică victorie obținută de catalani pe terenul rivalei.

După plecarea lui Guardiola în 2012, a urmat o perioadă în care cele două și-au împărțit pe rând victorii atât în campionat cât şi în Copa del Rey sau în Supercupa Spaniei.

Totuși, în actualul sezon vorbim de un derby cu totul și cu totul special, mai ales prin prisma rezultatelor celor două combatante, și mai ales având în vedere situația în care se află FC Barcelona.

Eliminată prematur din Liga Campionilor, ajunsă în sferturile de finală Europa League și clasată pe locul 4 la 15 puncte de adversara de azi, echipa catalană pare o victimă sigură cu toate că, sub conducerea fostului jucător de legendă Xavi Hernandez, pare să-și fi găsit echilibrul.

De menționat faptul că nu au mai reușit să câștige derby din Martie 2019 când croatul Ivan Rakitic avea să înscrie unicul gol al partidei de la Madrid.

Real Madrid are un parcurs excelent atât în campionat cât și în Europa. Lider detașat în La Liga, 66 de puncte, cu 10 mai mult față de principala urmăritoare FC Sevilla, pare foarte aproape de un nou titlu de campioană.

După victoria din tur scor 2-1, băieții lui Carlo Ancelotti par mari favoriți în confruntarea din această seară.

Având și un moral bun după calificarea spectaculoasă în sferturile Ligii Campionilor în fața lui PSG, sunt mari șanse să asistăm la un derby spectaculos în cel mai important meci din fotbalul spaniol.

Dan DIMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *