Sergiu MANOLESCU: Colonialismul ieri şi azi

 Pe lumea asta au existat, mereu, ţări-puteri colonizatoare şi ţări colonizate. Ieri, procesul de colonizare avea o tipologie clasică: atragerea bastinasilor prin comert purtat in zonele costiere, in general; securizarea armată a zonelor respective si extinderea in teritoriul vizat; mentinerea dominatiei prin instaurarea unei administratii eficiente folosindu-se băştinasi emancipati; dezvoltarea dominatiei prin construirea de elemente ale unei infrastructuri moderne (sosele, poduri, porturi, centre administrative si comerciale etc.). Azi, colonizarea are la baza Frica. Colonizatorul modern stie sa sădească Frica in randul populatiilor ce sunt vizate de colonizare. Frica de vecinii hrăpareţi, Frica de ideologii indelung prezentate ca fiind nocive. Frica de actiuni revanşarde ale unor natiuni nedreptatite de istorie. Frica de segmente ale propriilor popoare.

Colonizatorul modern nu cucereste teritorii. Acestea ii sunt oferite de catre colonizaţi, spre a fi apărate. Colonizatorul modern, ce are o identitate notorie – S.U.A. – nu implementează vreo administratie eficienta pentru că are Ambasade. Colonizatorul modern nu se ”oboseşte” sa creeze infrastructura si nici sa dezvolte comertul pentru ca in solda sa se regasesc toti mercenarii ce sunt numiti: ”asasini economici” – F.M.I., Banca Mondiala, firmele trans-nationale, mass-media mondială. Să nu credem, totusi, că ”bietul” colonizator modern nu depune eforturi in misiunea sa de a coloniza întreaga Planetă! Colonizatorul modern intretine, in peste 80 de tari, intre 750 si 1000 de baze militare (de peste 3 ori mai numeroase decat ale tuturor celorlalte ţari). Fara a lua in considerare bazele militare ce se afla sub jurisdictia unor alianţe la care colonizatorul modern este ”prim-solist”.

Fără teama de-a gresi, se poate estima faptul ca 5% din populatia colonizatorului modern traieste in baze militare din afara ţarii – soldati si personal auxiliar! Efort adevărat! Pregătind finalul, o scurtă referire la baza militara de la Ramstein – Renania Palatinat, Germania. Aici se afla centrul logistic al operatiunilor din Europa, Africa de nord, Orientul mijlociu, Asia de sud! Îndemn la echilibru atunci cţnd ne pronunţăm referindu-ne la Iran, Siria, Vietnam, Coreea de Nord, Rusia! Nu au, încă, statut de colonii!

P.S. Acest articol reprezintă, doar, o opinie.