Biblioteca Județeană din Giurgiu este partener, în perioada 3 -5 martie 2025,  în festivalul online Primăvară românească, pretutindeni !

Sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO,  la inițiativa Fundației Romanian Business School,

Biblioteca Județeană din Giurgiu este partener, în perioada 3 -5 martie 2025,  în festivalul online Primăvară românească, pretutindeni !

 Programul celor trei zile de festival se subscrie scopului general de promovare a limbii române, a culturii române, a tradițiilor, a contribuțiilor istorice și actuale ale românilor la cultura și civilizația lumii și educarea noilor generații pentru păstrarea identității culturale. 

Bibliotecii Județene Giurgiu îi revine misiunea de a derula activitățile de pregătire a momentelor din festival dedicate comunităților românești din afara granițelor, de a promova festivalul în rândul copiilor, familiilor, școlilor românești, din comunitățile lor, dar și în comunitatea mai largă, inclusiv în media locală. Toate aceste evenimente dedicate descoperirii limbii române frumoase din creațiile autorilor români clasici și contemporani se vor concretiza în dezbateri moderate, cu participarea scriitorilor, criticilor literari și profesorilor invitați.

Astfel, ediția cu numărul 5 a Festivalului se va desfășura anul acesta cu tematica Continuitate și schimbare în viața culturală a românilor de pretutindeni. Vor avea loc intervenții online și înregistrate ale scriitorilor, actorilor, muzicienilor, artiștilor plastici, profesorilor, copiilor, ale reprezentanților instituțiilor și asociațiilor cu scop cultural din România și din comunitățile de români din teritoriile istorice și Diaspora. Agenda include evenimentul pe contul propriu și va prezenta și facilita toate intervențiile. În plus, se vor acorda premii pentru concursul de limba română din ziua a doua a festivalului și se vor elibera diplome pentru toți participanții.

Participă asociații, reviste, edituri, scriitori, artiști, profesori din România și 15 țări: Franța, Italia, Spania, Belgia, SUA, UK, Serbia, Rep. Moldova, Liban, Iordania, Maroc, Bulgaria, Islanda, Canada, Grecia.

Este un mod clasic și în același timp inovator prin care Biblioteca Județeană Giurgiu alege să continue moștenirea culturală românească și să aducă elemente moderne, contemporane, într-un demers unic de promovare a obiceiurilor, tradițiilor și creației populare în comunitățile reprezentate în festival.