Acum iar nu e momentul!

Cu vreo jumătate de oră înaintea unei şedinţe a Consiliului local , m-a sunat un bun prieten. Vehement, aproape strigând, mi-a reproşat că la sensul giratoriu de la intrarea în oraş, ăia de la Primărie lucrează să refacă asfaltul, acum, pe ploaia şi ninsoarea asta, motiv pentru care el a trebuit să ocolească cu maşina pe nu mai ştiu care străzi, „iar voi, ziariştii care scriţi pe bloguri, staţi şi nu faceţi nimic!”.

Interpelarea cu pricina m-a enervat, apoi m-a întristat. L-am întrebat pe prieten care este problema?, în definitiv găurile alea din asfalt vor fi astupate, carosabilul reparat… Dacă nu ar fi fost reparat, nu era bine, acum că se lucrează acolo, iar nu e bine! Răspuns: Păi acum i-a apucat pe ăia să repare, pe vremea asta, când lumea e tristă şi fără chef? … Am insistat să văd care e treaba cu cheful şi am aflat că, dacă era vremea frumosă, soare, ciripit de păsărele, mai ar fi avut lumea chef să ocolească prin oraş, dar aşa, pe frig şi pe ninsoare…?!! Bine, i-am zis, dacă ai vreo revendicare, vreo reclamaţie, de ce nu vii la şedinţa Consiului local? Începe acum, în câteva zeci de minute, ai timp să vii, este o şedinţă publică, poţi să îţi spui părerea. Am aflat că nu vine, are treabă, dar noi, ziariştii, ce facem, de ce nu ne facem datoria?

Cam aşa stă treaba, de multă vreme şi încă acum, la vremea noastră, cu cetăţeanul ofuscat şi ocupat, şi cu ziariştii. Cetăţeanul are treabă, e la serviciu, sau acasă, sau la băi, la Herculane, sau la Paris, sau la terasa din cartier, la o bere, sau la femei, e treabă serioasă,… dar ţara nu merge bine pentru că ziariştii nu îşi fac treaba.

Eu personal zic, însă, că treaba e strâmbă din proţap şi că fiecare dintre noi, cetăţenii, ar trebui să mai şi facem ceva înainte de a avea pretenţii de la alţii. Atitudinea de care am amintit este, din păcate, prea generală ca să mai dăm vina pe alţii. Pentru că ALŢII trebuie să aibă atitudine civică, noi nu!.., ALŢII sunt de vină, noi nu, ALŢII au votat cu hoţii, nu noi!, ALŢII trebuie să iasă în stradă, la un protesc general, nu noi, ALŢII , mereu ALŢII şi ALŢII şi ALŢII. Noi nu, noi acum avem treabă, acum nu e momentul, dar alţii, mai ales ziariştii, trebuie să ia atitudine, să scrie pe blogurile alea, ei, nu noi. Pentru noi, acum iar nu e momentul…

Gelu BREBENEL

grafică: Mihai STĂNESCU