Normele de igienă în școli trebuie trasate și respectate cu mare grijă

Chiar și înainte de pandemie, unitățile de învățământ erau obligate să asigure un mediu propice și sănătos tuturor, de la dascăli, personal administrativ dar, mai ales, elevilor. Copiii au tendința de a se îmbolnăvi mai ușor decât adulții deoarece igiena mâinilor și cea personală în general poate fi mai precară, aceștia tind să intre foarte mult în contact unii cu ceilalți și pot fi ușor neglijenți în privința purtării măștii de protecție. Însă, grija pentru sănătatea lor trebuie să fie o problemă atât a părinților cât și a cadrelor didactice și a responsabililor administrativi ce trebuie să le ofere copiilor un mediu sănătos, perfect igienizat, în cadrul școlilor.

 Normele de igienă în școli trebuie trasate și respectate cu mare grijă, pentru a împiedica apariția și evoluția unor epidemii grave. 

Curățenia în școli trebuie făcută cu o maximă seriozitate de către personalul administrativ, acesta fiind dotat cu produse profesionale de curățenie.Mai mult, copiii ar trebui instruiți atât de către familie cât și de către cadrele didactice cum să aibă grijă de sănătatea lor dar și cum să păstreze o igienă corectă în sala de clasă. 

  • Fiecare persoană care intră în școală, angajat, părinte, elev, profesor, are obligația de a-și dezinfecta mâinile cu dezinfectant ce se află la intrarea în unitatea de învățământ. 
  • La fiecare schimb de tură se va igieniza clasa respectivă, de la podele și până la bănci și catedră. Mesele, băncile și catedra vor fi igienizate corespunzător, utilizând dezinfectant pentru suprafețe, produs avizat de către Ministerul Sănătății.
  • Calculatoarele, telefoanele se vor dezinfecta zilnic deoarece tastele acestora reprezintă un focar de bacterii și microbi iar riscul îmbolnăvirii este unul ridicat. O atenție deosebită se va acorda mânerelor ușilor și întrerupătoarelor care sunt frecvent atinse de către o mulțime de mâini. 
  • Clasele vor fi dezinfectate de cel puțin două ori pe zi sau la schimbarea turelor în cazul în care în aceeași sală învață o tură de dimineață și alta după-amiază.
  • Clasele vor fi aerisite corespunzător.
  • Suprafețele intens utilizate prezintă un risc crescut de contaminare cu Sars-Cov-2 și alte bacterii și microbi, aceștia fiind cu ușurință transferați pe mâini. În această categorie intră mânerele ușilor, întrerupătoarele, suprafețele de lucru, mesele etc. Acestea trebuie curățate în primă fază și, după aceea, dezinfectate cu dezinfectant profesional. 
  • Toate produsele chimice, detergenți și soluții de curățare trebuie să fie avizate de către Ministerul Sănătății, să fie produse eficiente și utilizate în concordanță cu recomandările producătorului. 

Alina Toma