Să nu uiți, Manole!

Prin anii 90, la un sfârşit de decembrie, publicam în presa locală un editorial intitulat Să nu uiţi, Manole!” Mesajul de atunci mi-a rămas mereu în minte şi nu am să îl uit niciodată, mai ales că Manole mi-a fost coleg şi bun prieten în clasele 5-8, la Şcoala nr.3, clasa cu profil special de atletism. 

Nu mai ştiu foarte exact ce scriam atunci, dar nu am uitat ideea şi mesajul, care merită reamintite.

Manole, …Iulian Manole, era mereu primul. El alerga cel mai repede, cel mai mult, era energic, generos şi iubit. Apoi ne-am mai maturizat şi am rămas cu imaginea că Manole era un mare atlet al Giurgiului, dar… La Revoluţie a ieşit, ca mulţi alţii, pe stradă, şi a murit, pe şoseaua Bucureşti, peste drum de biserica din care se trăsese cu arme de foc. A murit călcat de o basculantă revoluţionară din haosul de atunci şi, Manole, n-a mai fost.

Scriam că atunci Manole a ieşit pe stradă pentru ideea de libertate. La fel ca el, au fost mii de tineri care îi semănau. Au ieşit să strige liberi, să se bucure, să fie chiar fericiţi apoi să se îngrijoreze sau să exulte, ajungând acasă şi văzând ce curs a luat Revoluţia.

Manole nu a mai ajuns acasă. Ca el, alţi mulţi tineri, sute, mii.

Astăzi, Manole şi toţi cei ca el, sunt nişte MORŢI trecuţi la ŞI ALŢII.

România nu mai are nevoie de martiri, de eroi, de poveşti despre exuberanţă şi libertate, trăite cum alţii nu ştiu.

România este obosită pentru că este ocupată. Ocupată de suficienţă, de nepăsare, de excrocii din politică şi din teviziunile naţionale care ocupă prim-time-ul cu manelişti şi fufe, cu scandaluri politice de neterminat, apoi fac vizite prolifice pe la conturile lor bancare. Şi care, ei cu toţii, tac ştiind că Romnânia este ocupată.

Nu-mi mai amintesc exact ce scriam în acel editorial de la sfârşit de deceniu 1990… Ştiu doar că acum e şi mai rău, mai ales că ceva a devenit certitudine: este şi IREVERSIBIL.

Să nu uiţi, dragă prietene Manole!

 Gelu BREBENEL

foto 1989, anonim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *