VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL POMENIT LA 427 DE ANI DE LA BĂTĂLIA DE LA CĂLUGĂRENI

Bătălia de la Călugăreni a avut loc la data de 23 august 1595. Oastea munteană condusă de Mihai Viteazul a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.

Încă din seara zilei de 22 august 2022, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului,  Parohia Mihai Viteazul – Călugăreni a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Manifestările religioase închinate Voievodului Mihai Viteazul au continuat în ziua de marți, 23 august, în curtea bisericii parohiei, cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost așezate spre închinare, într-un loc special amenajat, Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, adusă de la Schitul Letca Nouă, racla care adăpostește părticele din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Ierarh Andrei Saguna și moștele Sf. Nectarie, precum și Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, adusă de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu.

După Sfanta Liturghie a fost săvârsita o slujbă de pomenire pentru Voievodul Mihai Viteazul și ostașii căzuți în aceste locuri acum 427 de ani în luptele de la Călugăreni, precum și pentru ctitorii sfântului lăcaș și personalitățile marcante ale comunei Călugăreni.

Evenimentul Cultural – Istoric ,,Bătălia de la Călugăreni 23 august 1595 – Victoria Demnității Românești” la care au participat elevi ai scolilor din Călugăreni, dar și enoriași ai parohiei și pelerini a fost organizat de părintele paroh Matei Ionuț-Nicușor și a fost realizat cu sprijinul Episcopiei Giurgiului.

Biserica, probabil ctitorie a lui Mihai Viteazul, se poate să fi fost martora luptelor de la Călugăreni. Ceea ce este sigur este faptul că apare în Marele Dicționar Geografic al lui I.C. Brătianu ca fiind construită deja la anul 1644. Forma actuală a bisericii este de secol XIX.

Emil Pălăngean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *