“The Freddie Mercury Tribute Concert” – 30 de ani de la un show legendar

Pe 24 Noiembrie 1991, întreaga mișcare rock  și pop-rock mondială era zguduită de o veste șoc : Freddie Mercury, legendarul solist al trupei Queen, murea în locuința sa din Kensington, în urma unei bronhopneumonii cauzate de sida.  Boală de care suferea se pare încă din 1987, dar,  despre care nu a dezvăluit nimic în spațiul public până în data de 23 Noiembrie 1991, cu doar 24 de ore înainte de moartea sa.  Faptul a fost dezvăluit atunci printr-un comunicat de către managerul trupei- Jim Beach, care a fost chemat inițial de către Mercury, personal, pentru o declarație de presă.

Pe 20 Aprilie 1992, pe vechiul stadion Wembley din Londra, ceilalți membri ai trupei, Brian May (chitară și voce), John Deacon (bass) și Roger Taylor (tobe) aveau să aducă un omagiu suberb fostului lor coleg de trupă, printr-un megaconcert ce a reunit artiști de talie mondială din mai multe sfere muzicale, dat fiind faptul că, muzica celor de la Queen a influențat muzicieni nu doar din zona pop-rock ci și heavy metal, hard-rock, rap sau soul.

Astfel, show-ul a strâns laolaltă artiști precum Tony Iommi- chitaristul Black Sabbath- bun prieten cu Brian May, acesta din urmă fiind un mare fan al trupei din Birmingham, James Hetfield, liderul trupei Metallica- ce a interpretat împreună cu May, Taylor și Deacon piesa Stone Cold Crazy, piesă de pe albumul Sheer Heart Attack din 1974- o piesă după care trupa americană a interpretat de mai multe ori un cover înainte de finalul concertelor. Au fost prezenţi la show Axl Rose- solistul GunsʼNʼRoses, David Bowie, Elton John, Robert Plant, Def Leppard, Roger Daltrey- liderul unei alte legende britanice, The Who, George Michael, Slash, Paul Young, Annie Lennox sau Lisa Stansfield- sunt oamenii care au reinterpretat într-o manieră originală piese precum The Show Must Go On, Bohemian Rhapsody, I Want It All, Who Wants To Live Forever, Radio Ga Ga, I Want To Break Free sau We Are The Champions.

În fața unei asistențe de peste 72 000 de oameni, acest concert rămâune unul dintre cele mai importante evenimente muzicale la nivel mondial și, probabil, cel mai mare tribut adus vreodată unui artist.

Un alt aspect important este și cel legat de încasările obțiunte în urma acestui show. Organizatorii au strâns atât din donații cât și din vânzarea biletelor în jur de 20 de milioane de dolari, bani ce au ajuns la fundația Mercury Phoenix și destinați cercetărilor pentru combaterea sida.

În anul 2013, membrii supraviețuitori ai trupei au anunțat pe pagina oficială de facebook, remasterizarea acestui show și relansarea lui în format DVD și Blu-Ray, ceea ce a dovedit încă o dată cât de importantă este păstrarea vie a memoriei lui Freddie Mercury, omul care a spart bariere, și-a depășit condiția, dar mai ales a influențat și continuă să influențeze și astăzi muzicieni și trupe din întreaga lume.

Dan DIMA