Metallica – St. Anger, 20 de ani !

Metallica, legenda heavy/speed/thrash din SUA lansa în urmă cu fix 20 de ani poate cel mai controversat album, St. Anger, un album care a definit starea de fapt a trupei la momentul respectiv.

Era o perioadă foarte grea pentru trupă întrucât bassistul trupei, Jason Newsted, cel ce l-a înlocuit pe legendarul Cliff Burton părăsea trupa iar ceilalți membri parcă nu se regăseau și nu păreau a mai forma o trupă așa cum se întâmplase până atunci.

Totuși, James Hetfield, liderul trupei a avut puterea să ducă mai departe acest stindard heavy, și, oarecum să ducă trupa în direcția în care se află și astăzi.

Împreună cu bateristul Lars Ulrich și cu chitaristul Kirk Hammett, plus Bob Rock adus din postura de producător și bassist dată fiind situația amintită, Metallica lansa albumul St. Anger pe 5 Iunie 2003.

Inițial, albumul n-a făcut mare vâlvă, dar, a devenit un album de nișă destinat unei categorii de fani Metallica ce au o oarecare deschidere spre alte genuri metal fără să-și uite rădăcinile, și, mai ales, fără să se compromită din punct de vedere muzical.

St. Anger are în total 11 piese : Frantic, o piesă cu videoclip, St. Anger. deasemenea cu videoclip filmat în Închisoarea San Quentin din California, Some Kind of Monster, Dirty Window, Invisible Kid, My World, Shoot Me Again, Sweet Amber, The Unnamed Feeling, Purify în colaborare cu chitaristul legendă de la Slayer, Kerry King și All Within My Hands.

A fost totuși un punct de cotitură în cariera trupei dincolo de controverse, și, dincolo de problemele pe care liderul Hetfiel le-a avut mai ales în viața privată.

După acest album, Metallica și-a stabilit noua formulă, cea în care o regăsim și în ziua de azi după recrutarea lui Rob Trujillo la bass, un instrumentist ce avea în spate colaborări cu Suicidal Tendencies, Infectious Grooves și, mai ales, cu Ozzy Osbourne.

Dincolo de toate reacțiile presei de specialitate, St. Anger rămâne un album de referință pentru Metallica dat fiind și sound-ul diferit pe care băieții din San Francisco l-au experimentat.

Dan Dima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *