La mulţi ani sărbătoriţilor de astăzi!- Alexandru, Alexandra, Alex, Alexa

*Semnificaţia numelui şi obiceiuri de Sf. Alexandru

Sfântul Alexandru, considerat de către Biserică ca fiind și protectorul omenirii, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august. Fiind unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, a fost şi un apărător neînfricat al credinței creștine.

În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău; Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă; În această zi, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.

Semnificația numelui Alexandru Numele a devenit popular datorită regelui Alexandru al III-lea al Macedoniei, supranumit și Alexandru cel Mare. La numai 33 de ani, Alexandru Macedon a fost stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, imperiu care se întindea din Grecia până în India. Etimologic, numele Alexandru, provine de la vechiul nume „Aleksandros”, care este compus din verbul grecesc “alexo” – “a apăra”, “a proteja”, dar și “andros” – forma de genitiv a substantivului aner – bărbat, om. Semnificația numelui Alexandru este: “care îi apără pe oameni”. În istorie, numeroase personaje ilustre au purtat numele Alexandru. Numai puțin de opt papi au purtat numele de Alexandru dar și o multime de sfinți.