Cu calculatorul, la spălat covoare

      Îmbărbătat de oarece precepte gospodăreşti şi de perspectiva unei neveste care mai are şi ea nevoie de o surpriză din când în când, m-am înfiinţat la o spălătorie de maşini cu 3 covoraşe care măsurau, fiecare, exact 3/0,7. Metri. Întreb de preţ şi mi se spune că costă 5 lei/metru pătrat. Bine, zic, cu detergentul meu sau al vostru? – asta pentru că la unii trebuie să vii cu detergent de acasă, întratât de performant a ajuns marketingul pe la unele spălătorii. Altfel, au angajaţi răbdători, care nu-ţi cer încă să vii şi cu apa de acasă. …Răspuns promt, cu uimirile aferente din dotare: vai, se poate, la noi e 5 lei cu toate! … Ca la şaorma!

      Numai ce întreb cât costă toată treaba, meseriaşii vin cu o ruletă, pun preşurile unul lângă altul lăsând între ele ceva asfalt care altfel, dacă ar fi fost fertil, ar fi iesit de pe el ceva roşii şi castraveţi, … şi aflu preţul: 40 de lei! Aţi greşit, zic şi eu cu băgare de seamă. Se poate!?! …Ei şi de aici începe socoteala, pe un caiet : păi, 3 x zero 8 ori 5, aşa, liniuţă, face… cât face domne 8 ori 3? 24, zic şi eu mândru! Aşa, zice, 24 şi cu… cât face domne 9 ori 7? Las mândria la o parte şi zic: 63! Aşa, zice, deci iese 40 de lei! Domne, zic, ai greşit, ia mai fă o dată! Ai că fac, zice, deci aşa…., ori 6 şi cu 12, cât face domne 9 ori 8? 112, zic! Aha, 112, d-aia nu ieşea, aveţi dreptare, scuze, face în total 31 de lei. Scuze, zice, mai greşeste lumea!

      Pentru că apreciez libera iniţiavă şi micii inteprinzători, le-am lasat totuşi 40 de lei pe manoperă şi m-am hotărât să le schimb substanţial perspectiva logistică şi de calcul, aşa că data viitoare o să mă înfiinţez la ei cu un mic calculator. Cadou.

Gelu B.