In memoriam Jeff Hanneman!

Jeffrey John Hanneman, sau, pe scurt, Jeff Hanneman, nume de referință al genului thrash metal, ne-a părăsit în urmă cu fix 10 ani, lăsând un gol imens în sufletele celor care iubesc acest gen muzical intens, rapid și heavy, dar, mai ales, un gol în sufletele fanilor Slayer.

Trupa în care a activat a fondat într-un fel saul altul acest gen al metalului extrem.

Hanneman s-a născut pe 31 ianuarie 1964 în Oakland, California, într-o familie de veterani de război, tatăl său luptând în Normandia, iar frații săi mai mari, în Războiul din Vietnam.

Acest fapt și-a lăsat, cumva, amprenta în cariera lui ulterioară de muzician, având în vederel că, majoritatea versurilor pe care le-a scris, aveau ca temă, printre altele, acest subiect sensibil – războiul, din păcate, valabil și astăzi.

În anul 1981, împreună cu chitaristul Kerry King, bassistul și vocalistul Tom Araya și bateristul Dave Lombardo, formează Slayer, numele emblematic al acestui subgen al metalului extrem care a influențat și continuă să influențeze multe generații de metaliști de toate vârstele.

Foarte multe trupe americane, și nu numai, continuă să citeze Slayer ca principală influență pentru cariera lor muzicală : Cannibal Corpse, Exhumed, Testament, Superjoint Ritual – trupa legendei Phil Anselmo, solistul Pantera sau, Sodom, Kreator, Onslaught- alte nume grele din thrash metal din Germania, respectiv Anglia, sunt câteva exemple din acest punct de vedere.

A lansat, alături de Slayer 11 albume de studio, Show No Mercy în 1983, Hell Awaits în 1985, Reign In Blood – 1986, South Of Heaven – 1988, Seasons In The Abyss – 1990, Divine Intervention – 1994, Undisputed Attitude – 1996 album de coveruri punk. Hanneman, fiind un foarte mare fan al genului a ținut neapărat ca acest album să fie un tribut pentru câteva dintre trupele preferate ale artistului, cum ar fi T.S.O.L., D.R.I., Mintor Threat, Verbal Abuse, sau, Pap Smear prima trupă în care a activat în perioada de dinaintea fondării Slayer.

Au urmat albumele Diabolus In Musica în 1998, God Hates Us All în 2001, Christ Illusion în 2006 și World Painted Blood în 2009.

Pe ultimul album- Slayer, Repentless are o ultimă apariție, post mortem fiind creditat pentru piesa Piano Wire în 2015.

Mai are, deasemenea, 4 albume live și 5 DVD-uri alături de colegii săi.

În anul 2010, după cum declara Kathryn Hannamen. soția lui, alături de care era încă din perioada liceului, este înțepat de un păianjen în mână în timp ce se relaxa alături de câțiva prieteni la o bere. Se alege cu o infecție bacteriană denumită Fasceită Necrozantă și aproape își pierde , fapt ce-l face incapabil de a mai performa pe scenă alături de colegii lui.

Fire retrasă și discretă, nu a oferit prea multe detalii în spațiul media despre afecțiunea lui, care, se pare a avut un impact foarte puternic în ceea ce privește cariera lui muzicală.

Potrivit familiei, această maladie rară l-ar fi determinat să se refugieze în alcool, ceea ce a dus la apariția cirozei hepatice, care din păcate avea să-l răpună.

Cele mai importante piese Slayer ce se regăseau în toate setlist-urile din concerte au semnătura lui : Necrophiliac, Angel of Death, Raining Blood, South Of Heaven sau War Ensemble- sunt câteva dintre ele.

Slayer îl înlocuiește din trupă cu chitariștii Gary Holt de la Exodus, apoi, o scurtă perioadă cu Pat O’Brien de la Cannibal Corpse sau cu fostul chitarist Machine Head, Phil Demmel.

Gary Holt revine însă în trupă unde rămâne până în 2019, anul în care trupa face turneul de adio și se retrage după aproape 40 de ani de carieră.

Slayer a fost, este și va rămâne, în opinia fanilor, trupa etalon al genului muzical thrash metal.

Pe data de 2 Mai 2013, Jeff Hanneman se stinge din viață într-un spital din California.

Rest In Peace !

Dan DIMA