Glorie și Tragedie în campania României pe frontul de est-80 de ani de la bătălia Stalingradului

În contextul împlinirii a 80 de ani de la încheierea Bătăliei de la Stalingrad (2 februarie 1943), punct de cotitură în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu a omagiat, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Muzeului 2023, sacrificiul și jertfa militarilor români implicați în această bătălie, devenită crucială în Campania din Est a Axei.

Manifestarea s-a desfășurat, în parteneriat cu Voievodala Mănăstirea Comana, în cursul zilei de 21 septembrie 2023, sub titlul Glorie și Tragedie în campania României pe Frontul de Est. 80 de ani de la Bătălia Stalingradului la Secția Muzeală Comana. Evenimentul s-a bucurat de prezența istoricilor conf. univ. dr. Florian BICHIR (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), prof. univ. dr. Ștefan PĂUN (Universitatea Hyperion), prof. dr. Costin SCURTU (Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, filiala Constanța), lect. univ. dr. asociat Alin SPÂNU (Universitatea București, Facultatea de Istorie), dr. Florian BANU (CNSAS), dr. Silviu B. MOLDOVAN (CNSAS) și dr. Constantin CORNEANU (Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu).

Participanții la manifestare au abordat subiecte precum Cruciada împotriva bolșevismului, război sfânt sau război drept. Definiții și concepte în istoriografie (Florian BICHIR), Participarea Diviziei 9 Infanterie din Dobrogea la Campania din Est (Costin SCURTU) Triumfalism și disperare – Bătălia de la Stalingrad în paginile ziarelor „Universul” și „Curentul” (Florian BANU), România între Pactul Molotov-Ribbentrop și Yalta (Constantin CORNEANU), România în geopolitica Marilor Puteri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (Ștefan PĂUN), Bătălia de la Stalingrad în memoriile unor generali români (Alin SPÂNU) și Stalingrad: semnificații de ieri și azi (Silviu B. MOLDOVAN). Discuțiile au relevat faptul că trecerea Prutului, la 22 iunie 1941, a reprezentat o chestiune de demnitate naţională, rănită de evenimentele din 26-28 iunie 1940. Bătălia de la Stalingrad a reprezentat un moment de cotitură în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, iar modul în care au luptat Unitățile și Marile Unități ale Armatei Române a fost plin de demnitate și onoare, însă forța adversarului a fost copleșitoare, fără a mai vorbi despre greșelile de planificare tactică și startegică ale aliatului german. Eşecul soluţionării „problemei ruse”, reînvierea politicii „sferelor de interes” şi abilitatea conducătorilor politici sovietici, în special, aveau să determine din partea Aliaţilor Occidentali o serie de concesii politice şi economice privind zona Europei Centrale şi de Est, consfinţite la Ialta şi la Potsdam, cu implicații asupra destinului statelor și popoarelor din Europa Centrală și de Est. Manifestarea s-a desfăşurat în prezența mass-media și a unui public iubitor de adevăr și istorie, a starețului Mănăstirii Comana, Arhimandrit Mihail MUSCARIU și a managerului Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu, Gabriel DUMITRU.

Emil PĂLĂNGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *