Europe League:  Eintracht Frankfurt – Glasgow Rangers *** Rangers- o nouă finală europeană după 14 ani !

  • În anul 2008, pe 14 Mai, la Manchester, pe Etihad Stadium, Glasgow Rangers juca ultima finală europeană, Cupa  UEFA- actuala denumire a Europa League, pierzând cu 2-0 în fața revelației europene de atunci- Zenith St. Petersburg. Au trecut, așadar, 14 ani de când fanii echipei de pe Ibrox Park nu și-au mai văzut echipa favorită disputând o partidă cu  un trofeu european pe masă.

În toată această perioadă, cel mai titrat club din Scoția a trecut prin grele încercări, în special prin falimentul anunțat în iunie 2012, dar care nu a însemnat și capătul de linie al clubului.

După 4 ani de periplu în ligile inferioare, Rangers revine în forță în Premiership și totodată redevine un club cu prestații decente în plan european.

Finala de mâine seară de pe Ramon Sanchez Pizjuan este însă testul suprem de maturitate pe care echipa lui Ianis Hagi, pregătită de Giovanni van Bronckhorst, trebuie să-l treacă pentru a mai face uitată ratarea titlului de campioană a Scoției, titlu pierdut pe final de campionat în fața rivalei de moarte -Celtic. 

Partida se anunță una dificilă, având în vedere modul în care echipa germană, pregătită de Oliver Glasner, a abordat acest sezon de Europa League. Eliminând în tururile precedente două favorite certe la câștigarea competiției, FC Barcelona și West Ham United, băieții lui van Brockhorst vor trebui să lupte și cu istoria nu doar cu echipa germană.

De cealaltă parte, Rangers vine la Sevilla după ce a eliminat la rândul ei în semifinale o forță a Germaniei din ultimii ani, RB Leipzig dar și pe Braga, echipă incomodă din Portugalia ce stă de ani buni în coasta granzilor Porto, Sporting și Benfica.

Eintracht are posibilitatea astfel să câștige primul trofeu european după 42 de ani. Totodată întâlnirea de mâine seară este o reeditare a partidei din sezonul 1959 – 1960, atunci când, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, Eintracht o zdrobea pe Rangers, 6-1 în Germania pe Waldstadion și 6-3 în deplasarea de la Glasgow. A fost de fapt prima confruntare a echipei scoțiene cu o echipă germană.

Echipa din Frankfurt avea să fie la rândul ei spulberată în finală, 3-7 contra celor de la Real Madrid, într-o finală jucată pe Hampden Park din Glasgow. În acea partidă aveau să strălucească gemenii golului din acea perioadă de glorie a Realului, Alfredo Di Stefano și Ferenc Puskas.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine seară în orașul celei mai titrate echipe a competiției- Sevilla.

Dan DIMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *