DUMINICA A 32-A DUPĂ RUSALII

Duminică, 22 ianuarie 2023 a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii veniți la Biserica  „Adormirii Maicii Domnului ” din localitatea Dobreni, comuna Vărăști, Protoieria Hotarele,  din județul Giurgiu, deoarece și-au primit arhipăstorul, pe Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie. Cu această ocazie, în această zi, Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu), Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la care a fost citită pericopa evanghelică de la Luca din capitolul 19, versetele 1-10.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, ierarhul, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată întâlnirea dintre Mântuitorul Hristos și vameșul Zaheu.

 

La final, Chiriarhul a oferit preoților și oficialităților prezente cărți, icoane și albume, iar credincioșii au primit iconițe și publicația „Familia Ortodoxă”.

Biserica Parohiei Dobreni reprezintă unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din județul Giurgiu, fiind ridicată între anii 1642-1646 de către domnitorul Constantin Șerban Basarab și a fost inaugurată în data de 15 august 1645, în ziua hramului „Adormirii Maicii Domnului ”. Constantin Șerban Basarab, numit și Cârnul (a avut nasul tăiat), a fost domnitor al Țării Românești în perioada 19 aprilie 1654 – 26 ianuarie 1658. Așezată pe malul drept al Cociocului, biserica, construită în formă de navă este un edificiu impunător cu lungimea de 19 m, lățimea de 9 m și înălțimea de 17 m.

Emil PĂLĂNGEAN

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *