Cum să ne înţelegem cu câinele nostru
Câinele tău încearcă întotdeauna să comunice cu tine şi are un arsenal întreg, cu multe expresii şi atitudini pe care le poat adopta în procesul de comunicare. El se foloseşte de orice parte a corpului, de la urechi şi blană la coadă şi crupă ca să arate în ce dispoziție este, ce vrea şi cum se simte.
Iată de ce trebuie să înveți să descifrezi câteva dintre cele mai comune posturi ale corpului şi câteva semnale. Poate fi de mare ajutor să ştii atunci când animalul tău este speriat, agitat, jucăuş, deprimat sau neliniştit – sau pur şi simplu când are nevoie să fie lăsat să-şi vadă de treabă!
Cum îşi foloseşte corpul ca să comunice
Partea din dos în aer şi dând din coadă
Aceasta înseamnă că animalul tău are chef de joacă şi de distracție, aşa că este timpul să îi aduci jucăria preferată şi să te joci un pic cu câinele.
Coada exact între picioarele din spate
Această atitudine indică faptul că animalul este speriat de ceva sau de cineva. Dacă se furişează de colo-colo ținând coada aşa ar terbui să încerci să îți dai seama ce îl sperie.
Dând din coadă
Această atitudine este cea pe care toată lumea crede că o adoptă câinele atunci când este fericit. De fapt dacă dă din coadă atunci poate să aibă o
mulțime de stări, de la chef de joacă şi fericire la nerăbdare sau agresiune. Dacă dă încet din coadă se simte fericit şi este prietenos. Însă dacă ține coada în sus şi dă din ea rapid, atunci se poate să fie agresiv.
Dacă ține coada nemişcată şi relaxată atunci este mulțumit.
Părul de pe ceafă ridicat
Această atitudine înseamnă că animalul tău este sau speriat de ceva sau este gata să se lupte cu oricine sau orice l-a făcut să îşi ridice părul de pe ceafă.
Rostogolindu-se
Acesta este în mod normal un semn de supunere şi se poate să apară în prezența oamenilor sau în compania altor câini sau a altor animale.
Adulmecând
Această atitudine poate să fie adoptată din mai multe motive. Câinele poate să adulmece pentru că a simți un miros nou – ceva cu care nu este familiarizat – şi poate să încerce să îşi dea seama ce este. Poate adulmeca pentru a încerca să identifice o persoană sau un alt animal deoarece câinii se folosesc de nas mai degrabă decât de ochi ca să se diferențieze. Se poate să adulmece pentru a afla mai multe despre o persoană sau un câine nou. Iar dacă miroase podeaua, gardul sau stâlpul de afară e posibil să fi simțit amprenta unui alt câine care şi-a marcat teritoriul. Dacă miroase duşumeaua din casă şi merge de colo-colo sau se învârte în cerc e posibil să trebuiască să fie scos afară, la locul lui de urinat.
Încordat
Dacă corpul câinelui tău este încordat uşor coborât, acest fapt indică teama. Această atitudine poate fi însoțită şi de o coadă uşor lăsată în jos.
Ghemuindu-se
Un corp încordat în poziție ghemuită poate însemna că animalul tău este gata să se repeadă la atac şi această poziție este cunoscută ca „poziția de pradă”. Se poate să adopte această poziție cu orice, de la jucăria lui preferată la o veveriță sau la un intrus.
Cabrandu-se
Dacă observi că animalul se leagănă în față şi în spate, plimbându-se şi legănându-şi coada, înseamnă că se simte fericit. Se poate să fie fericit şi jucăuşi sau pur şi simplu fericit că te-ai întors acasă.
Acestea sunt doar câteva poziții şi acțiuni pe care câinele tău le poate adopta pentru a arăta modul în care se simte. Dacă te familiarizezi cu aceste acțiuni atunci vei putea identifica starea câinelui şi vei putea să interacționezi cu el mai uşor.
Expresiile faciale şi sunetele
Deşi câinele tău îşi va folosi corpul pentru a transmite stările şi sentimentele, capul, fața şi sunetele joacă şi ele un rol forte important în metodele de comunicare.
Numai urmărind urechile câinelui şi poți afla o mulțime despre felul în care se simte.
Merită să înveți cât mai multe despre expresiile faciale şi sunetele câinelui tău şi modul în care îşi foloseşte capul ca să comunice (urechile, nasul, ochii, etc).
Împreună cu limbajul corpului, expresiile faciale sunt un mod eficient pentru câini de a comunica cu oamenii, cu alți câini şi cu alte animale.
Familiarizându-te atât cu posturile corpului cât şi cu expresiile faciale ale animalului poți învăța cum să recunoşti semnele de pericol – atunci când câinele este agresiv, speriat, stresat, neliniştit, etc. ca şi atunci când este mulțumit, fericit sau nerăbdător.
Cum se poate folosi faţa şi capul pentru comunicare
Urechile
Urechile pot spune multe despre felul în care se simte câinele. Aici sunt trecute în vedere câteva feluri obişnuite în care câinele îşi va manifesta sentimentele cu ajutorul urechilor:
Urechile apropiate de cap, îndreptate spre înapoi sau înainte pot indica agresiunea,
Urechile ciulite, cu capul mişcându-se dintr-o parte în cealaltă pot indica faptul că animalul se află în alertă,
Uşor lăsate în jos şi pe spate, urechile pot indica faptul că animalul este neliniştit,
Urechile ciulite în sus şi îndreptate spre față înseamnă curiozitate sau nerăbdare.
Dacă însă acestea sunt cuplate cu poziția de pradă înseamnă că el este gata să înceapă o vânătoare.
Urechile drept în sus pot arăta o anume dominanță,
Urechile lăsate în jos pe cap de obicei indică frica,
În general urechile ciulite indică prietenia.
Ochii
Ochii sunt şi ei indicatoare asupra stării câinelui şi în asociere cu poziția îți pot permite să îți dai seama ce crede şi ce încearcă să spună câinele:
Ochii abia mijiți care te fixează pot indica un comportament agresiv
Ochii larg deschişi pot însemna că animalul este în alertă sau curios, prietenos sau nerăbdător
Ochii abia înterdeschişi şi urechile uşor lăsate pe spate pot indica teama
Ochii larg deschişi care te fixează asociați cu o postură dominantă şi cu urechile drept în sus compun o poziție de dominanță
Ochii mijiți pot însemna că îi este frică, este supus
Ochii larg deschişi şi strălucitori indică de obicei faptul că este gata pentru joacă
Ochii larg deschişi fixați intenționat asupra a ceva sau a cuiva sunt parte a poziției de pradă.
Gura
Câinele tău îşi va folosi botul ca parte a comunicării şi iată ce este de urmărit:
Buzele trase înapoi care expun dinții împreună cu un mârâit indică agresiunea. Pot să fie de asemenea semn că are de gând să muşte,
Gura închisă sau întredeschisă poate indica stare de alertă sau dominanță, depinzând de postură,
Gura uşor întredeschisă care face câinele să arate ca şi cum ar rânji indică defapt teama,
Gura deschisă prin care pufăie îi este specifică unui câine curios şi nerăbdător,
Gura deschisă pentru a expune dinții şi buzele trase înapoi indică teama,
O gură relaxată uşor întredeschisă este de obicei un gest prietenos şi relaxat,
Gura întredeschisă cu dinții strânşi arată că animalul este în gardă,
Gura deschisă prin care ies pufăieli nerăbdătoare indică pofta de joacă şi nerăbdarea.
Cum se folosesc sunetele pentru a comunica
Câinele se va folosi şi de voce pentru a-şi comunica sentimentele şi o va folosi în combinație cu gesturile şi atitudinile sale pentru ca stăpânul să îşi poată face o impresie de ansamblu asupra modului în care se simte. Iată câteva dintre cele mai comune sunete pe care le emite un câine:
Mârâitul indică de obicei agresiunea
Un scâncet încet sau un lătrat morocănos înseamnă că este în alertă
Un scâncet încet însoțit de suspine înseamnă că îi este teamă
Dacă latră nerăbdător înseamnă că este curios
Dacă mormăie încet acest lucru indică dominanța
Dacă chelăcăie şi mârâie, atunci îi e frică sau se simte dominat
Dacă latră scurt pe o voce înaltă încearcă să dea semne de prietenie
Dacă latră tare şi mârâie înseamnă că este în gardă
Dacă latră nerăbdător şi mârâie uşor înseamnă că are chef de joacă.
Trebuie să ții minte că dacă vrei să descifrezi ceea ce încearcă să-ți transmită sau cum se simte câinele tău, atunci trebuie să îi asociezi sunetele şi expresiile faciale cu limbajul corpului.
Vă recomandăm:
cartile lui Harabagiu, Aurora Andreea – LibrariaOnline.ro Arta si secretele dresajului canin