A PATRA ZI A CANONULUI SF. ANDREI CRITEANUL ÎN PAROHIA “SF. MARTIRI BRÂNCOVENI ȘI SF. SOFIA”

De luni, 7 martie 2022 și până joi, 10 martie 2022, în mănăstirile și bisericile din cuprinsul Episcopiei Giurgiului a fost săvârșită slujba Canonului cel mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Joi, 10 martie, în a patra zi a Postului Mare la Biserica „Sf. Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia” din municipiul Giurgiu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, urmată de Canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul.

                 Credincioșii giurgiuveni, precum și elevii Seminarului Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul” din municipiul Giurgiu, au participat la ultima parte a Canonului Mare, slujbă specifică Postului Mare, care ne îndeamnă la pocăință și smerenie. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminariști, dirijați de părintele profesor Andrei Petrache.

Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Emil PĂLĂNGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *