Manchester City – FC Liverpool ː „Finala” pentru titlu în Premier League!

  • meciul ce se poate dovedi decisiv în lupta pentru cel de-al optulea titlu în Premier League

  • sunt toate premisele să avem un meci spectaculos

  • un duel tare între jucători de clasă mondială precum Salah, De Bruyne, Gundogan, Van Dijk, Mane sau Phil Foden.

Manchester City, echipa „cetățenilor” din orașul cu același nume, fondată în 1880 sub denumirea de St. MarkʼS West Gordon pe un fond de agitație socială, dar mai ales din dorința de a dezvolta fenomenul fotbalistic din zonă, va disputa astăzi contra echipei „cormoranilor” meciul ce se poate dovedi decisiv în lupta pentru cel de-al optulea titlu în Premier League.

Este o rivalitate datorată în primul rând stilului de joc impus de către cei doi manageri, Pep Guardiola respectiv Jurgen Klopp, oameni care și-au pus amprenta într-un mod decisiv în ceea ce privește configurația clasamentului de pe prima scenă fotbalistică din Albion.

În fapt, istoria acestui derby începe pe 16 Septembrie 1893, când cele două echipe s-au întâlnit pentru prima dată pe Hyde Road- vechiul stadion al gazdelor de azi. A fost o partidă disputată în League Divison Two, a doua ligă engleză și, totodată, prima partidă a echipei din Manchester sub denumirea Ardwick FC, după scurta istorie de 4 ani sub numele mai sus menționat. A fost o victorie a echipei din Liverpool cu 1-0 în fața a 6000 de spectatori prezenți pe legendara arenă din Manchester.

Pe 16 aprilie 1894, Ardwick FC devine Manchester City, clubul care domină fotbalul englez în ultimii 6 ani.

După această schimbare, cele două cluburi s-au întâlnit de 217 ori, în toate competițiile, atât cele interne cât și europene, competiții în care Liverpool s-a impus de 104 ori în fața echipei din Manchester, care, la rândul ei are 58 de victorii în duelurile directe.

În vara anului 2008 pentru echipa „cetățenilor” a început o altă eră, o eră a trofeelor. Preluată de concernul arab Abu Dhabi United Group deținut de Khaldoon Al Mubarak, Manchester City și-a început ascensiunea după mai multe sezoane în care levita la mijlocul clasamentului.

În 2012 ,după cucerirea celui de-al treilea titlu de campioană și primul pe noul format Premier League sub comanda lui Roberto Mancini, plus un nou titlu mai norocos în 2014 cu chilianul Manuel Pellegrini, City a demonstrat că investițiile masive în jucători și antrenori nu au fost în zadar.

Venirea lui Pep Guardiola în vara lui 2016 a însemnat un nou punct de cotitură în istoria echipei, ceea ce s-a și dovedit ulterior, cucerind 3 titluri, o Cupă a Angliei, 3 Cupe ale Ligii și două Supercupe.

În mod paradoxal, adversara de azi, FC Liverpool a reușit în sezonul 2019 – 2020 să stopeze dominația celor de la „The Blues” cucerind, sub comanda lui Klopp, primul titlu după 30 de ani de pauză.

În sezonul trecut, Manchester City a defilat în campionat, cucerind titlul cu 86 de puncte, la 17 lungimi de adversara de az,i care s-a clasat pe locul 3.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla astăzi pe Etihad Stadium, având în vedere că, după 30 de etape, cele două echipe sunt despărțite de doar un singur punct, gazdele având 73 de puncte iar oaspeții 72. Sunt toate premisele să avem un meci spectaculos, mai ales că în ultimele dueluri am avut goluri multe și răsturnări de situații ce au dovedit că cele două echipe au meriat din plin să conducă lupta în vârful clasamentului.

După acel 2-2 de pe Anfield Road din tur, în care echipele s-au anihilat reciproc, este foarte probabil ca astăzi să avem un duel tare între jucători de clasă mondială precum Salah, De Bruyne, Gundogan, Van Dijk, Mane sau Phil Foden.

Dan Dima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *