Ziua, Evenimentul, Personalitatea

Rubrica de faţă- Ziua, Evenimentul, Personalitatea își propune prezentarea datelor esenițale legate de aniversarea sau comemorarea personalităților – române ori străine – din lumea tehnicii, culturii și artelor, sau evocarea evenimentelor istorice  marcante, conform unei  succesiuni anume, în concordanță  cu un calendar  stabilit  de apariția publicației „Giurgiu express”, în noua sa formă.

                                Costache Antoniu, de neuitat

Rector al  Institutului de Artă Teatrală  și Cinematografică București , între anii 1955 și 1970, Costache  Antoniu a fost un actor român de teatru și film  născut pe 25 februarie 1900, in comuna Țigănași, județul Iași. Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din capitala Moldovei, Costache Antoniu a fost și deputat în Marea Adunare Naţională, în trei sesiuni.

Ca actor de teatru, artistul, prea puțin cunoscut de generațiile tinere și aproape uitat de cele ale anilor 50-60, a interpretat roluri de compoziție in comedie și dramă pe scena Teatrului Național din București, în piese de I.L. Caragiale, Anton Cehov sau Mihail Sebastian.

Distribuit în film  Antoniu  s-a remarcat prin  roluri interpretate în câteva  producții renumite: cel al hangiului din Neamul Șoimăreștilor, 1965 -al profesorului Gridan în Străinul, 1964 -al preotului din Pădurea Spânzuraților, ori al Cetățeanului Turmentat din O scrisoare pierdută, 1954. Actorul român cu rădăcini ieșene a jucat  de asemenea  in filmele O noapte de pomină,1939-Nufărul roșu, 1955- Băieții noștri , 1959- Telegrame, 1960- Vacanță la mare și altele.

Din 16 iunie 1979, pentru cel a cărei activitate profesională am incercat sumar s-o  evocăm, scena și platoul de filmare s-au mutat acolo unde, alături de colegii Alexandru Giugaru, George Calboreanu, Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Ștefan Iordache,Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Dina Cocea, Amza Pellea sau Ion Besoiu, Costache Antoniu va juca spre delectarea îngerilor. Și, in loc de aplauze, îngerii vor răsplăti munca  actorilor cu praful scump al diamantelor de stele prefirat prin clare clepsidre. Doar așa, spre  a fi noi provocați  a nu ne uita  valorile, indiferent din ce sferă de activitate provin!

Marian BUTAN