Momente emoţionante astăzi la Biblioteca Județeană „I.A Bassarabescu”

O zi însemnată în calendarul inimilor noastre – 31 august – „Ziua Limbii Române”, stabilită prin Legea 53/2013 și marcată în fiecare an, la 31 august, a devenit sărbătoarea fiecărui român! Limba română, cu toată diversitatea, bogăţia şi forța sa expresivă, n-a aşteptat însă o anume zi pentru a fi sărbătorită; marii gânditori, scriitori şi poeţi au celebrat-o prin toate scrierile lor sau au cântat-o în ode, iar înţelepciunea populară s-a exprimat despre limba noastră strămoşească cu haz şi har în proverbe şi zicători. Limba română se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000-7.000 de pe planetă şi este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială în Uniunea Europeană. Este considerată limbă minoritară în: Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria, iar ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume.
La mulți ani, Limba Română – limba noastră cea frumoasă!!
La mulți ani, tuturor vorbitorilor de limbă română! Pentru că – spunea Nichita Stănescu – „a vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine muntele munte se numeşte, de aceea, iarba iarbă se spune, de aceea pentru mine izvorul izvorăşte, de aceea pentru mine, viaţa se trăieşte!”
Așa a deschis astăzi managerul Bibliotecii Judeţene, Daniela Bardan, proiectul educaţional „ZIUA LIMBII ROMÂNE”, care s-a desfăşurat la sediul bibliotecii din Bld. Bucureşti, Nr. 53, derulat în colaborare cu Penitenciarul Giurgiu, la care au participat şi 11 deţinuţi în regim deschis.
Averea lexicală şi trăsăturile distinctive ale limbii române le-au fost reliefate participanţilor prin poezii din creaţia lui Mihai Eminescu şi Petre Ghelmez, doi poeți stăpâniți de un fierbinte sentiment patriotic, care – prin ode – aduc un omagiu patriei și limbii române. Cristina Mirea, bibliotecar, a susținut o expunere power point despre semnificaţia zilei, iar eminescologul Emil Talianu a răspuns telefonic, oaspeților prezenţi, întrebărilor legate de atestări documentare ale trecerii lui Mihai Eminescu prin Giurgiu.
Binecuvântează, Doamne, pe cei ce vorbesc această limbă sfântă!
Biblioteca Judeţeană