Educație creativă prin meșteșuguri în Florești – Stoenești
În cadrul proiectului „Educație creativă prin meșteșuguri în Florești – Stoenești”, Asociația Moara de hârtie a derulat 30 de ateliere de educație culturală pornind de la meșteșuguri și 3 întâlniri în cadrul cercurilor de meșteșuguri din școlile participante.
Peste 600 de elevi din Florești-Stoenești și aproximativ 60 de elevi din școli implicate în alte proiecte anterioare au participat, pentru prima oară, la ateliere de meșteșuguri tradiționale și creative: au țesut la mini-războaie sau la gherghef, au lucrat cu papură sau au făcut cu mâinile lor foi de hârtie.
Succesul acestui proiect s-a datorat conducerii școlilor și profesorilor din proiect, oameni sensibili și atașați de patrimoniu, care le insuflă cu stăruință elevilor dragostea pentru meșteșuguri și valorile tradiționale. Faptul că elevii participanți la ateliere și profesorii lor au venit la toate activitățile din proiect, îmbrăcați în haine de inspirație tradițională sau că și-au exprimat dorința de a mai participa la asemenea ateliere și de a avea în școli echipamente pentru practicarea meșteșugurilor sunt dovezi ale interesului pentru aceste activități, pe cale de dispariție.
Parteneriatul dintre Asociația Moara de hârtie și OMV Petrom își propune continuitatea proiectelor începute în 2018, de aceea, ca în fiecare an, echipa Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana s-a deplasat pentru activități sub formă de cerc de meșteșuguri și la școlile gimnaziale din Roata de Jos, Cartojani și Poeni, implicate în proiectele din anii trecuți. Elevii participanți la cercurile de meșteșuguri au practicat cu atenție și răbdare țesutul la gherghef sau realizarea rogojinilor la mini-războiul de țesut papură.
Toate atelierele din proiect au avut ca principal obiectiv dezvoltarea competențelor elevilor legate de mesteșuguri și îndeletniciri tradiționale, îmbunătățirea procesului educațional local, precum și orientarea vocațională in meseriile specifice mesteșugurilor tradiționale și creative pentru elevi.
Totodată proiectul „Educație creativă prin meșteșuguri în Florești-Stoenești” aduce în școli meșteșugurile ca punte de legătură între trecut și viitor, prilej de descoperire, inspirație și sursă autentică de înțelegere a unui mod de viață cât mai aproape de rădăcini, care poate contribui la renașterea, dezvoltarea și sustenabilitatea comunităților.
Giurgiu Express