DUMINICA ÎNTOARCERII FIULUI RISIPITOR – SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN BISERICA SF. NICOLAE A VOIEVODALEI MĂNĂSTIRI COMANA
În data de 20 februarie 2022, când Biserica Ortodoxă se află în Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a doua din perioada Triodului, ce poartă numele de Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și de diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica voievodalei Mănăstirii Comana din județul Giurgiu.
Cu acest prilej, Întâistătătorul eparhiei noastre a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre pericopa evanghelică în care a fost prezentată Parabola Fiului Risipitor, subliniind că orice întoarcere de pe drumul păcatului este posibilă și că orice revenire însoțită de căință este primită de Dumnezeu.
„Pilda întoarcerii fiului risipitor este, paradigmatic, pilda bucuriei regăsirii de sine și a reîntoarcerii în dragostea tatălui.
Din această parabolă ne sensibilizează paradoxul iubirii infinite a tatălui. Din iubirea sa rănită, el nu doar că are puterea, ci trăiește bucuria învierii spirituale a fiului său pierdut, îl primește și se bucură de aflarea și reîntoarcerea sa, mai mult decât de momentele petrecute împreună înainte de plecarea lui. Îl îmbracă în haina de cinste, îi pune pe deget inelul restaurării și reconfirmării statutului său, sărbătorește bucuria regăsirii și renașterii lui morale”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, PS Ambrozie a mai precizat că Parabola întoarcerii fiului risipitor ne arată, în ultimă instanță, că, indiferent cât de multe și de grele ar fi păcatele noastre, dacă există pocăință, niciodată nu este imposibil sau prea târziu pentru a ne întoarce în „casă” și a ne odihni în dragostea Tatălui, pentru că, într-adevăr, iubirea lui Dumnezeu față de cel mai mare păcătos care se pocăiește este infinit mai mare decât dragostea celui mai mare sfânt față de Dumnezeu.
În finalul cuvântului său, Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-și mărturisească păcatele prin Taina Spovedaniei, urmând exemplul fiului risipitor care, prin „venirea în sine”, a dobândit iertarea părintelui său, recâștigându-și calitatea de fiu.
Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, păstrate în biserica mănăstirii, la Icoana Sf. Ierarh Nicolae cu ferecătură argintată, precum și la sfântă icoană “Călăuzitoarea “ sau “Odighitria “ adusă din Manastirea Vatopedu a muntelui Sfânt Athos, icoană ce a fost oferită de curând obștei mănăstirii de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie.
Toți cei prezenţi au fost binecuvântați de ierarhul lor, apoi au primit iconițe și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.
Emil PĂLĂNGEAN